XStat – Uusi apuväline auttaa tukkimaan ampumahaavat nopeasti

Eri puolilla maailmaa on käynnissä lukuisia konflikteja, joihin yleensä liittyvät myös tuliaseet. Ampumahaavat saattavat nopeasti johtaa verenhukkaan, joten luodin sisääntuloaukko tulisi tukkia mahdollisimman pikaisesti. Yleensä verenvuoto pyritään tyrehdyttämään kohdistamalla alueeseen painetta ulkoisesti, mutta nyt on keksitty laite, joka pyrkii vaikuttamaan potilaan sisältä käsin.

Uusi systeemi on eräänlainen putkilo, joka sisältää pesusienten tapaan kosteutta imeviä kappaleita. Kuivina nämä palaset mahtuvat jopa 10 kertaa pienempään tilaan ja sujahtavat sisään samasta reiästä, josta luotikin meni kehoon. Tämän jälkeen kappaleet laajentuvat ja tukkivat aukon pysäyttäen verenvuodon. Tällainen menetelmä on ennen kaikkea nopeampi kuin perinteiset keinot ja verenvuototapauksissa muutamakin minuutti voi osoittautua potilaan eduksi.

Systeemi on saanut Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston hyväksynnän ja ensimmäinen erä vekottimia olisi tarkoitus toimittaa armeijan käyttöön jo tänä vuonna.

Lähde