Maksaisitko 15 euroa juuri vapautuvasta pysäköintipaikasta?

monkeypark

Ainakin suurempien tapahtumien aikaan Helsinginkin keskustassa voi olla pula vapaista pysäköintipaikoista. Arkisin tämä ongelma ei ole sentään niin paha kuin joissain suuremmissa kaupungeissa. Italialainen startup pyrkii nyt lanseeraamaan sovelluksen, jonka avulla San Franciscossa oleskelevat voivat luopua pysäköintipaikoistaan maksua vastaan.

Systeemi toimii iOS-laitteilla. Aluksi se kysyy käyttäjältään paljonko tämä olisi valmis maksamaan (~4e – 15e) vapaasta parkkipaikasta. Tämän jälkeen sovellus esittelee paikat, jotka olisivat piakkoin vapautumassa edellisen omistajan käytöstä. Näistä paikkaa tarvitseva voi sitten valita mieleisensä ja sopia tapaamisen tilan haltijan kanssa. Maksu suoritetaan vasta paikan omistajuuden vaihtuessa. Tällä hetkellä MonkeyPark:ksi nimetyn sovelluksen kehittäjät eivät ota yhtään välitysmaksua parkkipaikkojen kustannuksista, mutta tämä tulee todennäköisesti muuttumaan testijakson päätyttyä.

Ideana on siis se, että vaikka maksaisi 15 euroa paikastaan, voi tämän summan tienata takaisin seuraavalta parkkipaikkaa metsästävältä henkilöltä. Tietty joku joutuu kuitenkin lopuksi maksumieheksi. Systeemi onkin herättänyt reaktioita puolesta ja vastaan, eikä sen toiminnan laillisuudestakaan olla vielä varmoja. Voi olla, että laajamittaisempana tällainen rahastus voisi myös johtaa parkkipaikkoja tahallaan varaaviin ihmisiin.

Lähde