jaksollinen järjestelmä Wikipedia

Lyijy tuntuu varmasti melko painavalta aineelta, mutta se ei kuitenkaan kuulu maailman raskaimpien metallien kärkijoukkoon. Nyt jaksolliseen järjestelmään on kuitenkin löytynyt uusi tulokas, joka samalla nappaa itselleen raskaimman metallin tittelin.

Tällä hetkellä uusi metalli on nimetty Ununseptiumiksi ja sen yksi atomi painaa 40% enemmän kuin lyijyn atomi. Alkuperäinen löydös tehtiin jo vuonna 2010, mutta nyt 72 tiedemiestä ja insinööriä 16 eri institutiosta ympäri maailmaa vahvisti uuden metallin olemassaolon. Tällaisten todella raskaiden metallien löytäminen ei ole helppoa, sillä ne eivät esiinny sellaisenaan luonnossa. Nyt löytyneen aineen tuottaminen vaati kalsiumin ja berkeliumin törmäyttämistä hiukkaskiihdyttimessä.

Ununseptium tulee vielä saamaan uuden lopullisen nimen ja järjestysluku jaksollisessa järjestelmässä tulee olemaan 117. Kyseisen metallin löytyminen tarkoittaa myös sitä, että tulevaisuudessa on mahdollista löytää vieläkin raskaampia aineita.

Lähde

Edellinen artikkeliPERES auttaa tunnistamaan pilaantuneen ruoan
Seuraava artikkeliReinast Luxury Toothbrush on maailman kallein hammasharja