MIT:n robottikala vaikuttaa lähes aidolta

Yleensä robottikalat ovat ulkomuodoltaan melko kulmikkaita ja eivät juurikaan muistuta aitoja kaloja. Tarkin yksityiskäyttöön tarkoitettu mallinnus vedenelävästä lieneekin monien tuntema seinällä ripustettava laulava kala. Nyt MIT:n kehittämä kalarobotti kuitenkin pistää paremmaksi ja pääsee lähes jopa aidon eläinkunnan edustajan tasolle.

Robotti liikkuu vedessä täyttämällä ja tyhjentämällä eri kohtia sen pyrstöstä hiilidioksidilla. Näin saadaan aikaan samanlainen liike, joka kuljettaa oikeita kaloja eteenpäin. Tällaisella paineen avulla toimivalla mekanismillä kyetään toteuttamaan nopeita ja vahvoja liikkeitä, joihin vedessä liikkuvat olennot yleensä pystyvät. Näin ollen keinotekoinen härvelikin osaa suorittaa eräänlaisia pikaisia karkausliikkeitä noin 100 millisekunnissa.

Tämä lisäksi vekotin toimii täysin autonomisesti sille annettujen käskyjen perusteella. Kalarobotin on joskus tulevaisuudessa tarkoitus muun muassa auttaa tutkimaan kalaparvien elämää häiritsemättä niiden toimintaa.

Lähde