Kasvainten poistaminen voi olla pitkä ja monimutkainen operaatio etenkin, jos poistettava kohta sijaitsee lähellä herkästi vaurioituvia elimiä. Yleensä lääkärit ja kirurgit pyrkivätkin suunnittelemaan operaation ennen sen toteuttamista oikealla potilaalla. Nyt Japanissa on kehitelty apuväline tähän toimeen.

Yleensä suunnitelmat tehdään potilaasta otettujen CT-kuvien perusteella. Japanilainen Koben yliopisto sen sijaan tarjoaa kirurgeille mahdollisuuden harjoitella tulevaa operaatiota täydellisellä kopiolla potilaan munuaisesta. 3D-tulostettuun munuaismalliin kuuluu niin verisuonisto kuin poistettava kasvainkin. Malli tehdään CT-kuvien perusteella. Lopullinen tuotos printataan kahdesta eri materiaalista, jotta leikkauksen suorittajat voivat etukäteen tutkia verisuonten sijainteja.

Yllä olevalla videolla tällaista keinotekoista harjoittelumunuaista leikkaa da Vinci -kirurgirobotti. Tällaisten ja muiden vastaavien tuotosten myötä on mukava todeta, että 3D-tulostuksesta tosiaan on muuhunkin kuin pelkästään pienten varaosien tuottamiseen.

Lähde

Edellinen artikkeliKokeilussa NOOX Bluetooth-kaiutin
Seuraava artikkeliMIT:n robottikala vaikuttaa lähes aidolta