grafeenia Wikimedia

Grafeeni, joka on eräs hiilen allotrooppinen muoto, on tällä hetkellä yksi maailman kestävimpiä aineita. Valitettavasti sen valmistaminen vain on hyvin kallista ja vaivalloista, mikä rajoittaa materiaalin käyttöä erilaisissa tehtävissä. Tähän saattaa pian tulla kuitenkin muutos, sillä Irlantilaiset tutkijat ovat nyt onnistuneet kehittämään tavan valmistaa grafeenia huomattavasti halvemmalla kuin ennen.

Irlannin Dublinissa sijaitsevassa Trinity College -nimisessä yliopistossa työskentelevät tutkijat onnistuivat tuottamaan grafeenia perinteisen kotikäyttöön tarkoitetun tehosekoittimen avulla. Uusi metodi on kehittäjiensä mukaan skaalattavissa siten, että sillä voi tuottaa täydellisiä grafeenilevyjä usemmankin tonnin edestä.

Grafeenin tuottamisessa vaikein vaihe on erottaa grafiitista ainoastaan yksittäisen hiiliatomin paksuinen kerros kerrallaan. Nyt kehitetyssä metodissa kerroksia työnnetään irti samaan tapaan kuin esimerkiksi pelikortteja korttipakasta. Tehosekoitin tuottaa tarvittavan virtauksen, jotta vedessä kelluvasta grafiittipalasta saadaan poistettua kerroksia. Nämä irronneet kappaleet saavat sitten pinnalleen ainetta, joka estää niitä tarttumasta takaisin kiinni toisiinsa.

Jos menetelmä todella osoittautuu niin toimivaksi, kuin sen löytäneet tutkijat väittävät, niin se voi mullistaa erilaisten tuotteiden valmistuksen tulevaisuudessa.

Lähde

Edellinen artikkeliWusk helpottaa auttamaan videoiden tekijöitä
Seuraava artikkeliInteraktiivinen nettisivu varoittaa miltä tuntuu hukkua