[Konsepti] Philipsin suunnitelma älykkäämmistä toimistovaloista

philipslamps

Suuret toimistot sisältävät usein myös ison kasan erilaisia valaisimia. Näin ollen työhuoneiden valaisemiseen voi kulua yllättävänkin suuria määriä sähköä ja joskus lamput hehkuvat vaikka ketään ei olisi edes paikalla. Nyt Philips on suunnitellut uudenlaista valaistusratkaisua, jossa lamput yhdistyvät toisiinsa Ethernet-verkon avulla ja välittävät tietoa, joka auttaa säästämään sähkölaskussa.

LED-lamppujen on suunniteltu saavan virtansa verkkokaapelien kautta, mutta samalla näissä johdoissa kulkisi valaisimien keräämää dataa. Lamppuihin voitaisiin esimerkiksi asentaa liiketunnistimia, jolloin verkoston avulla saataisiin tieto siitä, kuinka suuri osa rakennuksesta on käytössä ja tyhjinä olevien tilojen lamput voitaisiin tarvittaessa sammuttaa. Lisäksi verkon avulla voitaisiin myös pitää kirjaa siitä, kuinka lämmintä toimiston eri kolkissa onkaan.

Tällaista ratkaisua varten pitäisi tietty kaikki lamppujen sähköjohdot korvata Ethernet-piuhoilla, joten systeemiä saisi hyödyntää jonkun aikaa, jotta sen vaihtamisesta aiheutuneet kulut tulisi katettua. Sen sijaan uusiin toimistoihin tällainen ratkaisu saattaisi olla ihan järkevä.

Lähde