kasvokuvat

Monien tutkimusten mukaan ihminen on todella hyvä tunnistamaan henkilöitä kasvojen piirteiden perusteella. Kahta täysin erilaista kuvaa vertaillessa sama henkilö tunnistetaan noin 97,53 % tapauksista. Vaikka erilaisia kasvoja tunnistavia ohjelmistoja kehitetään päivittäin, eivät ne ole pystyneet lähellekään tätä tarkkuutta. Nyt Facebookin kehittämä järjestelmä jää kuitenkin ihmisten tuloksista ainoastaan muutamalla kymmenesosalla.

Yrityksen kehittämä softa tunnistaa saman ihmisen eri kuvista 97,25 % tarkkuudella. Systeemi hyödyntää eräänlaisia virtuaalisista hermosoluista koostuvia verkostoja, jotka kykenevät poimimaan toistuvia kuvioita nopeasti valtavastakin datamäärästä. Ensin järjestelmä korjaa kuvasta löytyvien kasvojen suunnan keskivertokasvoista tehdyn 3D-mallin avulla. Tämän jälkeen keinotekoinen hermosoluverkosto muuttaa käännetyn kasvomallin numeromuotoon ja vertailee näitä arvoja muiden kuvien kanssa.

Kasvojentunnistuskykyä testattiin samaisella datajoukolla, jota on käytetty myös ihmisille tehdyissä testeissä. Tällä hetkellä DeepFace on kuitenkin vasta tutkimustasolla, eikä sitä vielä hyödynnetä esimerkiksi palveluun ladattavien kuvien kasvojen tunnistamiseen.

Lähde

Edellinen artikkeliPoliisien laseista löytyvät kamerat yleistyvät Yhdysvalloissa
Seuraava artikkeliTutkijat paransivat kasvien toimintaa nanoputkilla