miniledi

LED-polttimoihin törmää nykyään useassa erilaisessa laitteessa. Nämä tarjoavat yleensä suhteellisen kirkkaan valonlähteen eri väreissä ja vieläpä kuluttavat vähemmin virtaa kuin muut ratkaisut. Vaikka nykyiselläänkin tällaisia diodeja saa melko pienessä koossa, ei se estänyt tutkijoita yrittämästä tuottaa vieläkin pienempiä LED-komponentteja.

Washingtonin yliopistossa esiteltiin ainoastaan kolmen atomin paksuinen puolijohde. Maata läheisimmillä mittakaavoilla todettakoot, että kyseinen LED-valaisin on siis paksuudeltaan noin kymmenestuhannesosa ihmisen hiuksesta. Polttimon rakentamisessa käytettiin muun muassa boorinitridiä, piioksidia sekä piitä.

Vielä tällainen tekniikka ei tietenkään ole tasolla, jolla sitä voisi varsinaisesti hyödyntää teollisuuden kohteissa. Tulevaisuudessa kyseinen ratkaisu voisi kuitenkin toimia hyvin esimerkiksi puettavan tekniikan kanssa, sillä tälla tavalla valmistettuja komponentteja voidaan käyttää taipuvissakin sovelluskohteissa.

Lähde

Edellinen artikkeli15-vuotias poika 3D-tulosti itselleen sydämen sykkeen kuulevan matkapuhelimen kuoren
Seuraava artikkeliWikiDistrict etsii yhteyksiä Wikipedian sivujen välillä