avaruusromu

Vaikka maapallolle näkyy yleensä vain kaukaiset tähdet ja planeetat sekä kuu ja aurinko, niin avaruudessa leijuu paljon muitakin kappaleita. Aivan maapallon läheltä löytyy itse tuottamastamme avaruusromusta koostuva vyöhyke. Arvioiden mukaan Maan ympärillä pyörii jopa 300000 erilaisista vanhoista satelliiteista ja muusta rojusta koostuvaa palasta. Nyt Australiassa pyritään keksimään ratkaisu tämän romuvyöhykkeen puhdistamiseen.

Yhdessä NASA:n kanssa tutkimusta tekevät tiedemiehet suunnittelevat maasta käsin laukaistavia lasereita, jotka tuhoaisivat osan avaruudessa leijuvista romuista. Vaikka koko projekti voi aluksi kuulostaa kaukaa haetulta, pitää muistaa, että esimerkiksi Yhdysvaltojen laivastolla on jo kokeilussa erilaisia lasertykkejä. Tämänkin projektin pitäisi olla tutkijoiden mukaan mahdollinen toteuttaa jopa seuraavan 10 vuoden sisällä. Samalla on arvioitu, että romu saattaa alkaa aiheuttaa vakavia ongelmia jo muutaman vuosikymmenen päästä.

Tiimissä toimivien tutkijoiden mukaan vääriin kohteisiin osuminen ei olisi mahdollista, koska laserin ohjaaminen olisi tarpeeksi tarkkaa puuhaa. Tietty tällainen laitteisto saattaisi pian johtaa siihen, että suurmaat uhkaisivat tiukkojen paikkojen tullen ampua vastustajalle tärkeät satelliitit niin ikään pois häiritsemästä.

Lähde

Edellinen artikkeliTäysin kotikonstein kyhätty etälamauttimelta suojaava takki
Seuraava artikkeliFacebookissa saattaa liikkua jopa laittomia elimiä