Perinteisiä ikkoinoita korvaavia näyttöjä on jo nähty monessa erilaisessa sovelluskohteessa. Näiden kanssa joutuu kuitenkin aina valitsemaan, haluaako seurata oikeaa maailmaa vai näytöllä toistettua sisältöä. Nyt tutkijat ovat kehittäneet ikkunaksi sopivan läpinäkyvän valkokankaan, joka pystyy myös esittämään videosisältöä.

Laite toimii hopeasta koostuvien nanohiukkasten avulla. Perinteiset valkokankaathan perustuvat nimensä mukaisesti valkoisen pohjaan, jonka tarkoituiksena on heijastaa koko näkyvän valon spektri. Nyt kehitetty härveli sen sijaan heijastaa ainoastaan yhtä tiettyä sinisen sävyä. Tämä saatiin aikaiseksi sekoittamalla nanohiukkasia läpinäkyvään polymeeriseokseen, jonka jälkeen tuotos vielä kovetettiin kiinteäksi kappaleeksi.

Keksinnön yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kuitenkin se, että kaikki sen luomiseen vaadittavat materiaalit kustansivat ainoastaan noin 7 euroa. Tutkijat testasivat valkokangastaan laser-projektorilla, joka oli asetettu sopivalle aallonpituudelle. Vaikkakin systeemi toimii tällä hetkellä ainoastaan yhdellä värillä, niin kehittäjät sanovat, että erikokoisia nanohiukkasia yhdistelemällä myös kolmen päävärin yhtäaikainen esittäminen pitäisi olla mahdollista.

Lähde

Edellinen artikkeliRobottinen proteesi rummuttaa kahdella kapulalla
Seuraava artikkeliBlocks – palasista koostuva älykello