nanopinsettikuva

Metallista valmistetuilla pinseteillä saa helpohkosti pois vaikkapa tikut sormesta. Yksittäisen molekyylin liikuttelu ei sen sijaan ole kovin helppoa tällaisilla perinteisillä noukintavälineillä. Sydneyssä sijaitsevassa Macquarien yliopistossa on nyt kehitetty pinsetit tähänkin tarkoitukseen.

Pikkuruinen työkalu kykenee käsittelemään yksittäistä virusta tai molekyyliä. Kehitetty systeemi ei kuitenkaan perustu mekaanisiin leukoihin vaan tarkasti keskitettyihin valonsäteisiin. Valonlähteenä toimi laser ja se ohjattiin metallilla päällystetyn optisen kuidun läpi. Tämän tunnelin päässä oli rusetinmuotoinen aukko, jonka ansiosta valonsädettä pystyttiin käyttämään todella suurella tarkkuudella. Rakoon kehittyvän voiman yhteydessä ei myöskään synny ollenkaan lämpöä, joka saattaisi vaurioittaa tutkimuskohteita.

Testeissä tutkijat kykenivät nostamaan ja liikuttelemaan muovista kappaletta, jonka halkaisija oli ainoastaan 50 nm. Kehitetty järjestlemä on kuitenkin vasta varhaisella taholla ja sitä saattaisi pystyä käyttämään tulevaisuudessa vieläkin pienempien kohteiden kanssa.

Lähde

Edellinen artikkeliDRM-lukitut kahvinkeittimet saattavat olla pian todellisuutta
Seuraava artikkeliSkirmos on avoimen lähdekoodin laserhippa