Sähköä kosteuden muutosten avulla

Sähköä on yritetty tuottaa mitä ihmeellisimmillä virityksillä jo pitkän aikaa. Vaikka nykyisin suurin osa käytetystä sähköstä onkin yleensä peräisin perinteisistä laitoksista, ei se estä tutkijoita keksimästä uusia tapoja virran tuottamiseen. Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan sähköä voitaisiin generoida myös kosteuden muutosten avulla.

Prototyyppimallissa virtaa tuotettiin itiöillä päällystetyn lateksin palasen avulla. Kappale satiin vääntymään eri suuntiin ilmankosteutta muuttamalla ja tämä liike taas heilutti magneettia, joka lopulta tuotti virtaa. Lateksin liike johtuu samoista syistä, joiden johdosta esimerkiksi hiljattain puusta pudonneet lehdet menevät kiemuralle ja palautuvat alkuperäiseen muotoonsa kosteuden noustessa. Kummatkin tapahtumat ovat siis peräisin itiöiden ominaisuuksista.

Projektin parissa toimivien tutkijoiden mukaan veden haihtuminen on yksi suurimmista luonnon energianlähteistä, mutta ennen tätä teknologiaa sitä oli lähes mahdoton hyödyntää. Tällä hetkellä sähköä tuottava prototyyppimalli on kasattu Legoista ja se nappaa talteen vain pienen osan haihtumisesssa vapautuvasta energiasta. Systeemillä on kuitenkin potentiaalia tuottaa suuria määriä energiaa, sillä tutkimusten mukaan noin 500 g edestä kuivia itiöitä kostuttamalla olisi mahdollista tuottaa tarpeeksi suuri voima nostamaan auto yhden metrin korkeuteen maasta.

Lähde