http://www.youtube.com/watch?v=G-UABXpxFtU

Katuvaloja on lukemattomat määrät jokaisessa vähänkin suuremmassa kaupungissa. On näistä lampuista toki hyötyäkin pimeällä kuljettaessa, mutta samalla ne vievät suuret määrät energiaa ja joskus jopa valaisevat käyttämättömiä tienpätkiä aivan turhaan. Hollantilainen Chintan Shah kyllästyi katulamppujen sähköntuhlaukseen ja kehitti lamppusysteemin, joka kirkastuu vasta tarvittaessa.

Katuvalojen päällä pitäminen maksaa joidenkin tutkimusten mukaan pelkästään Euroopassa yli 10 miljardia euroa joka vuosi. Toisaalta taas lamppujen automaattinen päälle ja pois kytkeminen aiheuttaisi turhaa vilkkumista ja varmaankin vähentäisi myös näiden valaisimien elinikää. Shah keksi ratkaisun tältä väliltä. Mies perusti yrityksen nimeltä Tvilight, joka vaihtaa normaalit katuvalot toimimaan siten, että ne himmenevät ilman liikettä ja jonkun lähestyessä niitä, lamput kirkastuvat taas automaattisesti.

Toki liiketunnistimella varustettuja lamppuja on jo olemassa lukuisia erilaisia, mutta katuvaloissa tuli huomioida myös uusia seikkoja liikkeen tunnistamisessa. Muun muassa puiden huojunta ei saa välkytellä lamppuja edestakaisin ja pienten eläinten liikkeiden ei tarvitse myöskään aktivoida lamppuja. Näin ollen näistä laitteista löytyykin kahdeksan erilaista sensoria takaamaan sen, että ne kirkastuvat ainoastaan oikealla hetkellä.

Systeemi on jo käytössä useammassa kaupungissa Hollannissa sekä Irlannissa ja järjestelmällä arvioidaan saavutettavan jopa 60 % säästö sähkölaskuun joka vuosi.

Lähde

Edellinen artikkeliKolibree – maailman ensimmäinen älypuhelimen kanssa toimiva sähköhammasharja
Seuraava artikkeliNauvi lisää asuntoon äänikomentoja