Maailman ensimmäinen 3D-tulostettu elin julki mahdollisesti ensi vuonna

liver tissue

Moni ihminen tarvitsee elinsiirtoa pysyäkseen elossa. Valitettavasti luovuttajia on paljon vähemmän kuin tarvitsijoita, joten moni joutuu odottamaan uusia elimiään turhankin pitkään. Suunnilleen 18 ihmistä kuolee tämän takia päivittäin. Tulevaisuudessa 3D-tulostus saattaisi ratkaista tämänkin ongelman.

San Diegossa sijaitseva Organovo-niminen yritys toivoo pystyvänsä julkaisemaan maailman ensimmäisen 3D-tulostetun maksakudoksen ensi vuonna. Tekniikka on kutakuinkin samanlainen kuin muoviakin tulostettaessa, eli tulostin lisää eläviä soluja kerros kerrokselta, kunnes muodostuu suurempia kokonaisuuksia. Suurin ongelmakohta tässä on verisuonijärjestelmän toteuttaminen näihin tulostettuihin elimiin siten, että systeemi pystyy toimimaan osana ihmistä.

Organovo kuitenkin väittää kehittäneensä järjestelmän, jolla pystyttiin pitämään maksakudosta täysin toimintakelpoisena jopa yli 40 päivän ajan. Elinten 3D-tulostaminen ei valitettavasti kuitenkaan ole mikään helppo tehtävä, sillä nämä koostuvat useammista erilaisista soluista, joilla on monia erilaisia tarkoituksia. Ensi vuonna julkaistavaksi suunniteltu maksakudos onkin tarkoitettu ainoastaan tutkimuskäyttöön ja muun muassa lääkkeiden testaamiseen. Ehkä kuitenkin vielä joskus on mahdollista tulostuttaa uudet sisäelimet itselleen vanhojen alkaessa vetää viimeisiään.

Lähde