invisible

Metamateriaalit ovat materiaaleja, joilla on muutamia tavanomaisesta poikkeavia erityisominaisuuksia. Ne pystyvät muun muassa absorboimaan tai heijastamaan valoa. Missä tällaisia keinotekoisia rakennusmateriaaleja voi sitten hyödyntää?

Yksi vaihtoehto on esineiden muuttamisessa näkymättömiksi. Kappalehan saataisiin katoamaan, jos sähkömagneettiset aallot kuten näkyvä valo ja infrapunavalo kiertäisivät sen. Metamateriaalien avulla aaltoja on mahdollista kääntää eri suuntiin. Näin pystytään toteuttamaan näkymättömäksi kappaleen muuttavia seinämiä, jotka kuitenkin ovat osakseen läpinäkyviä (kts. kuva yltä). Tällä hetkellä tällaiset suojat toimivat vasta tietyillä aallonpituuksilla ja tietyistä kulmista katsottaessa, mutta ei välttämättä kulu kauaa, että tekniikka kehittyy käytännöllisemmäksi.

Metamateriaalien ominaisuudet toimivat myös mekaanisten aaltojen kanssa. Näin ollen niitä voisi käyttää lisäksi esimerkiksi tsunamiaaltojen ohjaamiseen poispäin strategisista rakennuksista. Lisäksi aaltoliikettä takaisinpäin heijastamalla voitaisiin estää rakennusten vaurioituminen maanjäristyksissä.

Lähde

Edellinen artikkeliDrone Survival Guide auttaa tunnistamaan ilmassa liitelevät härvelit
Seuraava artikkeliValokuvaaja kehitti itselleen olemattoman henkilöllisyyden ajokortteineen