Tutkijat kehittivät uuden vettä hylkivän pinnoitteen

lotusleaf

Luonnosta löytyviä rakenteellisia ratkaisuja käytetään usein monissa ihmistenkin tuottamissa härveleissä ja laitteissa. Miljardit vuodet ovat nimittäin yleensä muovanneet jotkut kasvit ja eläimet lähes täydellisiksi niiden toimintaa ajatellen. Yhdysvaltalaiset insinöörit ovat tällä kertaa kehittäneet uuden, entistä paremmin vettä hylkivän, pinnoitteen.”Super-hydrofobinen” pinta pystyisi pitämään vaatteet kuivina ja muun muassa ehkäisemään jään kertymistä lentokoneen siipiin. Aiemmin lootuksen kukan pintaa on pidetty parhaimpana rakenteellisena ratkaisuna vedenkestävyyden suhteen, mutta nyt tämä tiimi kertoo kehittäneensä tehokkaamman vaihtoehdon.

Apuna käytettiin jälleen kerran luontoa. Pienten harjanteiden avulla vesipisarat saatiin kimpoamaan pois pinnasta 40% nopeammin kuin ennen. Näin käy, koska pinnalle saapuvat pisarat hajoavat edellä mainittujen muotojen takia useampaan usaan. Tällaisia pintakuvioita löytyy muun muassa Taivaansiivet-nimisen perhossuvun edustajien siivistä sekä koristekrassin lehdistä. Pisaroiden poistumisaika vaikuttaa suoraan siihen, kuinka nopeasti vaatteet kastuvat tai lentokoneiden siivet jäätyvät.

Testeissä tällä tavalla pinnoitettu metalli saatiin hylkimään vettä lootuksen lehteä tehokkaammin. Alijäähtyneet pisaratkin lähtivät pinnalta jopa nopeammin kuin ne ehtivät jäätyä. Vaikka jo nyt saavutetut tulokset kuulostavat hienoilta, pyrkii tiimi parantamaan systeemiä siten, että pisaroiden kontaktiaika lyhenee jopa 70-80%.

Lähde