http://www.youtube.com/watch?v=cn6V79g-5NM

Näytönohjaimia on niiden suurehkon laskentatehon johdosta valjastettu muihinkin tehtäviin kuin pelkästään grafiikan piirtämiseen. Nyt Map-D -niminen startup asetti nämä laskentapiirit tallentamaan ja analysoimaan mikroblogipalvelu Twitterin kautta kulkevia ”twiittejä”.Kootusta tietokannasta voi esimerkiksi muutamalla klikkauksella erotella viestit, joissa mainitaan vaikkapa sana ”flu” eli flunssa. Näin sairauksien leviämistä voidaan tarkkailla kartalle ilmestyvien twiittausten perusteella. Lisäksi viesteistä voidaan napata niihin liitettyjä kuvia ja videoita, joiden avulla esimerkiksi myrskyn tekemiä tuhoja voidaan havainnollistaa sen edetessä.

Tietokannan laskentateho on tehtävistä riippuen 70-1000 kertainen verrattuna siihen, jos se toimisi CPU:n avulla. Map-D:n kehittämä järjestelmä hyödyntää NVIDIA:n hiljattain julkaistuja Tesla K40 -laskentakortteja ja se pystyy käsittelemään miljardeja datapisteitä muutamissa millisekunneissa.

Tässä laskentademossa keskityttiin twiitteihin, koska niitä on hurjia määriä ja ne ovat kaiken lisäksi helposti saatavilla. Kyllähän tuo aika hurjalta tietomäärältä näyttää yllä olevalla videollakin. Toisaalta se, että kuinka laadukasta sisältöä noissa ”twiiteissä” liikkuu, lienee aivan eri asia.

Lähde

Edellinen artikkeliMiniMetalMaker on pieni 3D-tulostin, joka tuottaa metalliesineitä
Seuraava artikkeliTutkijat kehittivät uuden vettä hylkivän pinnoitteen