quadcopter2_0

Neljällä properrilla ilmassa hyrrääviä quad-koptereita on nykyään niin armeijan käytössä kuin siviilien leikkikaluinakin. Vaikka nämä laitteet hienoilta näyttävätkin, eivät ne pärjää normaalille helikopterille ohjattavuudessa ja niiden lennättäminen ei ole yhtä energiatehokasta. Nyt Australian Queenslandin yliopiston tutkijat ovat kehitelleet kokonaan uuden ja tehokkaamman designin tällaisille ”nelikoptereille”.

Quad-kopterien ongelmana ovat pienet roottorit, jotka antavat alhaisilla nopeuksilla vain vähän työntövoimaa ylöspäin verrattuna esimerkiksi normaalin helikopterin suuriin lapoihin. Sama seikka heikentää kontrollointimahdollisuuksia, sillä tietty suurta roottoria kallistamalla saadaan aikaiseksi nopeampia ja suurempia muutoksia liikkeessä.

Neljällä roottoreilla ilmassa pysyvissä koptereissa on toki myös hyviä puolia, kuten esimerkiksi se, että niiden rakenne on yksinkertaisempi kuin normaalien helikoptereiden. Näin ollen tutkijat päättivät yhdistää nämä kaksi lentovekotinta yhdeksi. Lopputuloksena syntyi ”Y4”-design. Tämä koostuu kolmesta pienemmästä ja yhdestä suuresta roottorista. Noste saadaan pääosin aikaiseksi isojen lapojen avulla kun taas pienemmät roottorit hoitavat ohjauksen.

Tutkijat kasasivat testausta varten samoista osista kaksi quad-kopteria, joista toinen oli perinteisen mallinen ja toinen tällainen uudenlainen. Uusi design saavutti 15 % pidemmän lentoajan ja laskelmien mukaan jopa 25 % parannus olisi mahdollinen pienillä muutoksilla. Kysymykseksi jää, pitäisikö jatkossa kehittää tällaisia malleja perinteisten sijaan?

Lähde

Edellinen artikkeliHolo – Oma hologrammi 70000 eurolla!
Seuraava artikkeliSamsungin puhelimista voi tulevaisuudessa löytyä näyttöä sivuiltakin