virtsasysteemi

Bristolin yliopiston tutkijat ovat kehitelleet järjestelmää, jonka avulla robotteja voisi käyttää virtsan voimalla. Systeemi perustuu sydämen kaltaiseen virtsaa kuljettavaan pumppuun sekä biologisiin polttokennoihin (kirj. oma käännös, kiitokset lukijalle käännöksestä! eng. microbial fuel cell).
Laitteiston kehittänyt ryhmä on toimintansa aikana työstänyt jo 4 sukupolvea erilaisia jätteitä energianlähteenään hyödyntäviä robotteja. Aiemmat mallit ovat toimineet muun muassa kuolleiden kärpästen sekä jäteveden avulla. Uusimmat robotit saavat siis energiansa virtsasta. Tämä neste pumpataan keinotekoisten lihasten avulla robotin polttokennoihin. Pumppausliike taas saadaan aikaan sähköllä tuotetuilla lämpötilan muutoksilla. Soluissa sitten tuotetaan virtsasta elektroneja ja näistä lopulta sähkövirtaa.

24 yhteen kytkettyä polttokennoa pystyi lataamaan kondensaattorin, joka taas antoi tarpeeksi virtaa keinotekoisen sydämen liikuttamista varten. Järjestelmä siis teoriassa pystyisi ”elämään” itsenäisenä ainakin jonkun aikaa.

Lähde

Edellinen artikkeliKinsa kertoo kuumeen lisäksi lähistöllä liikkuvista sairauksista
Seuraava artikkeliHolo – Oma hologrammi 70000 eurolla!