paperpcb

PCB on lyhenne sanoista Printed Circuit Board. Tämä kääntyy suomeksi pelkästään sanaksi piirilevy, mutta alkuperäinen termi lienee kuvaavampi, sillä tällaisia piirilevyjä nimenomaa tuotetaan tietokoneiden avulla ”tulostamalla”. Nyt on kehitetty laite, jolla jokainen voi tulostaa itselleen mieleisensä piirilevyn.

Tällainen keksintö kuuluu tarjoaman hyötynsä myötä ehdottomasti samaan sarjaan kuin 3D-tulostimet, vaikkakin sen toimintaperiaate on hieman erilainen. Härveli toimii tuottamalla hopeapartikkeleita kohdealustalle. Näin ollen omia piirejä voi tehdä muutamalla klikkauksella vaikkapa paperille, muoville, lasille tai puulle. Tekniikka on testattu toimivaksi myös kankaan kanssa, joten sen avulla voi luoda myös interaktiivisia vaatekappaleita.

EX¹-nimisestä laitteesta löytyy kaksi mustesuihkutulostimien kasetteja muistuttavaa säiliötä. Nämä kuitenkin sisältävät musteen sijasta kemikaaleja. Laite suihkuttaa kyseisiä aineita kohteeseensa ja kun aineet kohtaavat, muodostavat ne alueelle hopeisia nanopartikkeleita.  Halpaa hommaa tämä ei tietenkään ole, joten yksi tulostinsetti kustantaa kickstarter.com:ssa halvimmillaan noin 1100 euroa ja tälläkin hinnalla joutuu vielä itse kokoamaan laitteensa.

Lähde

Edellinen artikkeliThe Oscilloscope Watch yhdistää nimensä mukaisesti kellon ja oskilloskoopin
Seuraava artikkeliGoogle patentoi teknisten laitteiden kanssa kommunikoivan tatuoinnin