Kosketusnäytöt alkavat olla jo arkipäivää. Tämän takia monet jo miettivätkin, miten laitteitteita ohjataan esimerkiksi kymmenen vuoden päästä. Seuraava askel lienee kontrollointitapa, jossa toiminta hoidetaan käsiä tai muuta ruumista ilmassa heiluttamalla.

Tällaisessa toimintatavassa on toki se huono puoli, että jos näppäintuntuma tuntui jo katoavan kosketusnäytöissä, niin ilmassa on vielä vaikeampi saada palautetta kontrolloinnistaan. UltraHaptics yrittää löytää ratkaisun tähän ongelmaan ilmassa kulkevien impulssien avulla.

Tekniikassa hyödynnetään akustiikkaa, joka toimii tietysti värähtelyn avulla. Oikealla taajuudella pörräävän äänilähteen aiheuttaman ilmamolekyylien värähtelyn voi ”tuntea” pienenä voimana. UltraHaptics toimii siten, että samasta lähteestä generoidut ultraääneet ajastetaan saapumaan samaan aikaan tiettyyn pisteeseen näytön yläpuolella. Kun tuotetaan tarpeeksi monta tällaista ääntä, pystyy ihmissormi aistimaan niiden yhdessä luoman haptisen palautteen.

Testien perusteella järjestelmällä saattaisi pystyä luomaan kokemuksia, jotka parhaimmillaan vastaisivat sormen liikkumista fyysisellä näppäimellä. Kieltämättä tällainen tekniikka kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta, joskin niin tekee myös moni muu uudenlainen ohjausmekanismi. Mikä näistä lyö sitten lopulta läpi, sen näyttää vain aika.

Lähde

Edellinen artikkeliHotLogic Mini Personal Portable Oven auttaa paistamaan ruokaa vaikkapa työajalla
Seuraava artikkeliV8-moottori solenoidien avulla