Älypuhelimesta mikroskooppi, jolla näkee jopa soluja

Kickstarter.com:ssa ja vastaavissa palveluissa näkee ajoittain startuppeja, jotka koittavat markkinoida älypuhelimen kameraan yhdistettäviä lisälinssejä. Näillä saa välillä otettua laajakulmakuvia ja välillä taas mikroskooppimaisia otoksia. Törmäsin jokunen päivä sitten tähän videoon, jossa neuvotaan, kuinka voi itse rakentaa älypuhelimestaan jopa 175 kertaisiksi kohteensa suurentavan mikroskoopin.

Videossa nähdään iPhonella kuvattu timelapse, jossa tapahtuu Plasmolysis-niminen soluilmiö. Itse rakennettu härveli koostuu puupalasen lisäksi muutamasta pultista ja mutterista, kolmesta pleksilasin palasesta, pienestä LED-valaisimesta sekä laserosoittimesta napatusta linssistä. Materiaalikustannukset ovat noin kymmenen euron tuntumilla, riippuen tietysti mistä esimerkiksi halvan laserosoittimensa linssiä varten ostaa. Taustavalo ei ole myöskään mikään pakollinen osa tätä viritelmää, mutta helpottaa esimerkiksi solujen näkymistä.

Tietysti tällaisesta telineestä voi tehdä paljon omia variaatioita, mutta kyseisessä rakennelmassa on kuitenkin myös järkeä, sillä esimerkiksi kuvaa voi tarkentaa helposti muttereita kiertämällä. Videolta löytyy täydelliset valmistusohjeet omalle mikroskoopille.

Lähde