HEXZOMBIE – pöytälaskin heksajärjestelmällä

hexzombie

Tunnetuin lukuja kuvaava systeemi lienee kymmenkantajärjestelmä. Ainakin ohjelmoijien mielessä pyörii lisäksi binääri eli kaksikantajärjestelmä. Tämän jälkeen seuraavaksi tunnetuin systeemi voisi siis olla heksadesimaalijärjestelmä, joka nimensä mukaisesti on kantalukujärjestelmä luvulla 16.

Näitä lukuja ei ole aivan niin helppo laskea käsin kuin kymmenkantaisia vastaavia, joten tätä hommaa varten on usein laskimia. HEXZOMBIE on näistä yksi.

Pöytälaskin on suunniteltu siten, että se esittää laskut samaan aikaan sekä 10- että 16-kantaisessa järjestelmässä. Lähes kaikki muut nykyiset laskimet vaativat useamman näppäilyoperaation kantalukujen vaihtamiseen. Toki laskutoimituksia varten löytyy useampi online-laskin, mutta itsekin tuppaan jostain syystä aina käyttämään taskulaskinta tietokoneen oman sovelluksen sijaan.

Laskimelle luvataan 10 vuoden toimintaikää yhdellä nappiparistolla, jonka voi tämän jälkeen vaihtaa. Laitteen ~70 euron hinta on vain melkoisen suuri jopa tässä lukujärjestelmässä.

Lähde