M-Blocks – kasautuvia kuutiorobotteja

Jatketaas viikkoa robottijutuilla. Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa eli yleisemmin lyhenteellä MIT tunnetussa opinahjossa on kehitelty kuutiomaisia robotteja, jotka pystyvät keskenään muodostamaan erilaisia rakennelmia.

Hilavitkuttimista ei löydy lainkaan ulkoisia liikkuvia osia vaan kaikki muotoutumiseen tarvittava löytyy kuutioiden sisältä. Liikkeeseen saadaan tarvittava voima sisäisen vauhtipyörän ansiosta. Tämä rulla voi pyöriä jopa 20000 kierrosta minuutissa, joka riittää vauhdittamaan robotit erilaisiin pyörähdyksiin ja hyppyihin.

Kuutioiden kyljiltä ja kulmista löytyy magneetteja, mikä mahdollistaa niiden yhdistymisen sekä pyörähtämisen uusiin asentoihin keskenään. Vaikkakaan tällaisilla ”M-blockeilla” ei varsinaisesti liene kovinkaan montaa käyttötarkoitusta, ovat ne hyvä suunta itsestään kasaantuvia robotteja ajatellen. Nykyisilläkin laitteilla voisi vaikkapa toteuttaa hieman uudenlaisen Tetris-simulaation.

Lähde