Kuten monet lukijoista varmasti tietävät, niin allekirjoittanut on Hilavitkuttimen ohella nyt kolmen vuoden ajan pyörittänyt elektroniikan, lahjatavaroiden, ja muiden hilavitkuttimien verkkokauppaa osoitteessa Supekauppa.fi. Logistiikan tai kaupan alaa sen kummemmin ennalta tuntemattomalle, kolme vuotta ovat opettaneet paljon verkkokaupasta ja tämän erityispiirteistä. Yksi kaikkein oleellisimmista asioista on tietenkin ollut, kuinka optimoida pakettien mahdollisimman nopea ja edullinen toimitus asiakkaille. Koska kaupassamme myytävät tuotteet ovat usein pieniä esineitä, kuten kameroita tai muuta elektroniikkaa, on pakkausmateriaalissa säästetty niin rahaa, kuin ympäristöäkin etsimällä mahdollisimman pieniä ja keveitä pakkaustarvikkeita jotka vaativat mahdollisimman vähän ilmaa pakattavien tuotteiden ja laatikon seinämien väliin. Valitettavasti jatkossa pakettien mukana on ilmeisesti kuitenkin pakko lähettää enemmän ilmaa ja painoa.

Suuren osan lähetyksistämme kuljettava Itella on 1.6.2013 alkaen muuttanut kuljetusehtojaan siten, että paketit, jotka eivät täytä Itellan minimikoko- ja minimipainovaatimuksia ovat erilliskäsiteltäviä lähetyksiä, ja näiden perille toimittamisesta veloitetaan lähettäjältä ylimääräiset 6,70 euroa. Mikäli pakkauksen mitat eivät ole vähintään 25 cm x 15 cm x 3,5 cm, ja paino vähintään 250 grammaa, tulee paketin lähettäminen siis kalliiksi.

Me Superkaupassa joudumme siis jatkossa pakkaamaan pienemmätkin esineet huomattavasti suurempiin paketteihin, kuin mitä olisi lähetyksen koon puolesta tarve. Emme vielä ole kuitenkaan oikein keksineet järkevää keinoa saada erityisen keveiden pakettien paino nostettua minimipainon ylitse. Älkää siis kuitenkaan ihmetelkö, mikäli tilaamienne keveiden tuotteiden mukana saapuisi jatkossa kourallinen pikkukiviä, tai muta ylimääräistä painolastia muun pakkausmateriaalin mukana.

Itellan mukaan uuden minimivaatimukset johtuvat uusista lajittelukoneista, jotka eivät pysty käsittelemään pienempiä ja keveämpiä paketteja lainkaan. Superkaupassa olemme tyytyväisiä, että Itella ei ole ainoa toimitustapavaihtoehto kaupassamme.

Lähde: Itellan asiakaspalvelu. Kuva: Charley Lhasa

 

Edellinen artikkeliRauhoittavaa mölyä
Seuraava artikkeliItsenäistä hiustenleikkuuta

21 KOMMENTIT

 1. Johan on taas. Mieleen tuli kun tilasin kaukomailta läppäriin touchpadin kaapelin, jonka olin vahingossa katkaissut koneen sisuksia tutkiessani. Kaapeli oli n. 5cm pitkä ja 1cm leveä ja saapui laatikossa mihin olisi mahtunut loputkin läppäristä. Painolastia siellä tosin ei ollut mukana.

 2. Ehdottoman järkevää touhua. Miten näissä hankinnoissa ja säännöissä onnistutaankin näin hyvin.

 3. On se Itella mielenkiintoinen kun samalla mainostaa sitä ekologisuuttaan.

  • Superkaupasta on toki mahdollista tilata tuotteita myös kirjeenä. Jotkut asiakkaistamme haluavat kuitenkin ennemmin tilata tavarat seurantaominaisuudella varustettuna pakettina. Arvokkaita tavaroita ei myöskään oikein voi lähettää kirjeenä, koska matkalla kadonneiden tavaroiden kohtaloa on tällöin mahdotonta selvittää.

    • Totta, sepä olisikin romanttista. Pannaan tämä palvelunkehitysideoiden listalle ylös, muiden lennokkaamman pään ideoiden kanssa samaan kategoriaan!

     • Kyyhkyn voisi korvata tuollaisilla kauko-ohjattavilla pienillä lennokeilla, joita USA:n armeijakin käyttää. Käsittäkseni sellaisia saa netistä tilattua. Paketti sen kouraan ja lennätte asiakkaan pihalle ja tiputatte sen siihen. Välikädet pois!

   • Unohtuiko kirjattu kirje, tavarat kuplamuovipussikirjeeseen ja seuranta löytyy..

    • Ei unohtunut. Valitettavasti kirjeen kirjaaminen nostaisi kirjelähetyksen selvästi pakettilähetystä kalliimmaksi. Epäilen että asiakkaat olisivat valmiita maksamaan tällaisestä lisäpalvelusta enemmän kuin pakettilähetyksestä.

     • Eihän nosta, alle 250g kirjattu kirje kuluttajille 5,60e kun halvin paketti on yli 7 euroa. Enemmän painavat nyt voi lähettää pakettinakin, onhan siinä hyvä olla jotain suojaavaa pakkausmateriaalia kuitenkin ympärillä.

     • Pikakirje tosiaan toimisi lähetyksille, joiden paksuus on enintään 30 mm. Tämä ei kuitenkaan tuo ratkaisua sellaisten tavaroiden lähettämiseen, jotka eivät mahdu enintään 30 mm paksuun kuoreen.

      Jos esimerkiksi haluamme lähettää pienen, alle 100 gramman painoisen, 15 x 10 x 4 cm kokoiseen myyntipakkaukseen pakatun puhelimen asiakkaallemme Itellan kautta, on puhelin pakko pakata kohtuuttoman suureen boksiin, ja lisätä mukaan vielä noin 100 gramman edestä lisäpainoja, jotta minimimitat ja 250 gramman minimipaino ylittyy.

    • Tämä voisi olla joissakin tapauksissa ratkaisu. Pikakirjeen maksimipaksuus, eli 30 mm tulee tosin harmillisen usein vastaan, kun lähettään esimerkiksi pientä elektroniikkaa.

 4. Terve Erkki,

  Olen sinuun sähköpostitse yhteydessä, niin katsotaan löytyisikö meidän tuotevalikoimasta kuitenkin ratkaisu asiaan.

  Topias,
  Yrityskirjeistä vastaava huomisesta alkaen

  • Hei Topias,

   mukavaa että saatiin Itellan edustaja mukaan keskusteluun! Sähköpostissa mainitsemasi pikakirje kuulostaa tosiaan kiinnostavalta vaihtoehdolta. Perehdyn asiaan tarkemmin maanantaina, ja oleen sinuun suoraan yhteydessä!

   • Jatkona tähänkin vielä: Pikakirje tosiaan toimisi lähetyksille, joiden paksuus on enintään 30 mm. Tämä ei kuitenkaan tuo ratkaisua sellaisten tavaroiden lähettämiseen, jotka eivät mahdu enintään 30 mm paksuun kuoreen.

    Jos esimerkiksi haluamme lähettää pienen, alle 100 gramman painoisen, 15 x 10 x 4 cm kokoiseen myyntipakkaukseen pakatun puhelimen asiakkaallemme Itellan kautta, on puhelin pakko pakata kohtuuttoman suureen boksiin, ja lisätä mukaan vielä noin 100 gramman edestä lisäpainoja, jotta minimimitat ja 250 gramman minimipaino ylittyy.

    • Jos tässä vielä bloginkin yhteyteen julkiseksi summaa keskustelua:

     Eli kirjeen osalta koko on rajattu tuohon 30mm paksuuteen, jotta lähetykset olisivat toimitettavissa postiluukkuun tai -laatikkoon. Tähän kokoon asti siis esimerkiksi Pikakirjeenä tai Kirjattuna kirjeenä pystyy toteuttamaan seurannan. Lisäksi uutena tuotteena tarjoamme Pienlähetystä, jolle saadaan lajitteluseuranta, muttei ainakaan toistaiseksi seurantatapahtumaa toimituksesta.

     Pakettituotteet ovat sitten käytössä tästä ylöspäin, joskin tuote-ehtoihin on nyt tuotu tuo blogin aiheena oleva lisäveloitusmahdollisuus lähetyksille, jotka ovat sen verran pieniä, ettei niitä voida koneellisesti lajitella. Tuote-ehtojen päivitys tehtiin kuitenkin niin sanotusti etunojassa, mistä on syntynyt valitettavan sekavaa viestintää. Emme siis ole aloittaneet näitä veloituksia, emmekä tiedä, minkä suuruinen veloitus tulisi olemaan, mikäli sellainen otetaan käyttöön. Mikäli käyttöönotto tullaan tekemään, niin asiakkaita tullaan tiedottamaan muutoksesta varsinaisella tiedotteella erikseen.

     Topias Uotila
     Kirjepalvelut, Itella

     • Hei Topias,

      selvä juttu. Ikävä kuulla, että sisäinen viestintä on Itellalla tämän suhteen tökkinyt. Me Superkaupassa varmistimme Itellan logistiikan asiakaspalvelusta useaan otteeseen, että tilanne on tämä, ja että jatkossa 6,7 euron arvoinen lisämaksu peritään liian pienistä lähetyksistä. Tämä siksi, koska muutos olisi aiheuttanut meille kohtuullisen paljon vaivaa. Olemme oletetun muutoksen vuoksi esimerkiksi jo ehtineet tilaamaan suurehkon määrän minimimittoja vastaavia paketteja varastoomme.

      Mukava kuitenkin kuulla, että liian pienistä paketeista ei peritä lisäveloitusta jatkossakaan. Tämä helpottaa meidän tilannetta huomattavasti.

 5. Ihmisen tilalle kone -> säästetään.
  Pakolliset maksut kuluttajalle -> tienataan.

  Näinhän se toimii, vapaa markkinatalous.

Comments are closed.