”Pieni on kaunista”, kuuluu yleinen sanontakin. Robotit ja muut elektroniikkahärvelit kutistuvat vuosi vuodelta. Yhdysvalloissa on nyt kehitetty lähes kärpäsen kokoinen lentävä robotti.

Robo-fly:ksi nimetty härveli pystyy suorittamaan erilaisia ketteriä liikkeitä ilmatilassa hyönteisten tapaan. Rakennusmateriaalina tässä pikku laitteessa on käytetty hiilikuitua ja painoa on kertynyt murto-osa grammasta. Lentäminen tapahtuu pienenpienten siipien avulla, jotka heiluvat 120 kertaa sekunnissa. Hurja räpyttelyvauhti on mahdollista pietsosähköisen materiaalin avulla.

Siipiä ei siis heiluta perinteinen moottori vaan pikemminkin aitoja lihaksia muistuttava systeemi. Tutkimuksen, jonka sivutuotteena robotti syntyi, päätarkoitus olikin syventyä hyönteisten lentokykyyn. Tulevaisuudessa tällaisia pikku robotteja voisi käyttää vaikka pelastus- tai valvontatehtävissä taikka jopa kasvien pölyttämisessä.

Vielä kuitenkin tarvitaan muutamia vuosia, että akkuteknologia kehittyy tarpeeksi täysin itsenäistä hyttysrobottia varten. Tarkempia teknisiä tietoja ei laitteesta ollut saatavilla, mutta aika vaikuttavan näköinen tämä pikku härveli ainakin on.

Lähde

 

Edellinen artikkeliHerätys hinnalla millä hyvänsä
Seuraava artikkeliPohja näkyvissä!