Suojausta ajatuksen voimalla

Erilaisia suojausmenetelmiä pyritään kehittämään jatkuvasti. Jotkut uskovat sormenjälkitunnistukseen, toiset taas pitävät sitä heikompana kuin nykyisiä menetelmiä. Kalifornian yliopiston tutkijat sen sijaan uskovat ”älykkäämpään” tunnistusmenetelmään.

Kyseisessä yliopistossa on kehitelty systeemi, joka hyödyntää kuluttajamarkkinoilta löytyviä kuulokkeita. Headsetin sisältä löytyy EEG (Electroencephalogram) -järjestelmä. Englanninkielinen sanahirviö kääntyy suomeksi nimelle aivosähkökäyrä. Tutkijat käyttivät siis jo nykyisin kaupan hyllystä löytyviä NeuroSky:n valmistamia Mindset-nimisiä kuulokkeita. Näiden avulla he onnistuivat kehittämään todennusmenetelmän, joka toimii aivokäyrän avulla.

Vaikka kuulokkeiden n. 150 euron hinta ei välttämättä kuulosta kaikkein halvimmalta vaihtoehdolta, niin usein EEG-sensorit voivat olla huomattavasti kalliimpia. Tutkijoiden tehtäväksi jäi tässä tapauksessa luoda järjestelmä, joka pystyy toimimaan pelkän yhden EEG-sensorin varassa, joka kuulokkeista löytyi. Tässä he myös onnistuivat, sillä oikein kalibroituna järjestelmän vikaprosentti jäi alle yhteen.

Tunnistautuminen toimi parhaiten jos koehenkilölle annettiin tehtäviä, joissa tuli laskea päässään samanväristen kappaleiden määrää tai kuvitella laulavansa jotakin kappaletta. Mitäs mieltä lukijakunta on tämän tyyppisestä salasanojenkorvaajasta?

Lähde