Tässä kokeessa ei liene mitään hämmästyttävää fysiikan taitajille, mutta kyseessä on sen verran hieno demostraatio magneettien voimasta, että pakkohan tämä on täälläkin esitellä.

Metallien sulattaminen vaatii tunnetusti melko suuren lämpötilan, joka saavutetaan yleensä jonkin sortin polttimella. Magneettikentät pystyvät kuitenkin myös tähän prosessiin pelkän virran voimalla. Syntyvä kenttä lisäksi pitää sulavan ainesosan kasassa, kunnes viritelmästä kytketään virta pois.

Prosessi onnistuu kiertämällä sähköä johtavaa materiaalia kelalle, jolloin syntyvä magneettikenttä kohdistuu edellä mainitun keskikohtaa päin. Kun tämän kelahärvelin sisälle pudotetaan metallipala, syntyy magneettikentän sisälle sähkövirtaa, joka pomppii edestakaisin ja lämmittää metallikappaletta.

Videolla sulaminen alkaa näkyvästi n. 1:50 kohdilla. Pelkän sulattamisen lisäksi kokeen vaikuttavuutta lisää se, että täysin sula aines säilyttää jonkinlaisen muodon kunnes virta katkaistaan ja metallimassa lässähtää alustalle.

Lähde

Edellinen artikkeliPehmeää karkkia kovasta levystä
Seuraava artikkeliSuojausta ajatuksen voimalla