Jos eilen oli mahdollisuus ladata kännykkänsä ruumiinlämmöllä, lyö saksalainen opiskelija tänään toisen vaihteen silmään. Kyseinen miekkonen, nimeltään Dennis Siegel, on nimittäin rakentanut laitteen, jolla voi ladata AA-paristoja ympäröivän säteilyn avulla.

Kyseinen härveli pystyy keräämään sähköä lähes mistä tahansa. Ilmaista virtaa saadaan muun muassa voimalinjojen, kahviautomaattien ja jääkaappien läheisyydestä. Teknologian selitetään toimivan osakseen samalla tavalla, kuin osasta nykyisiä älypuhelimia löytyvä mahdollisuus langattomaan lataukseen. Idea perustuu pääasiassa kaikkien sähköisten laitteiden lähettämän elektromagneettisen säteilyn muuttamiseen käämien avulla sähkövirraksi.

Hilavitkuttimesta on tuotettu kaksi versiota. Toinen toimii alhaisilla, 50/60Hz taajuuksilla ja toinen mega- ja gigahertsien alueella. Kumpaakin kappaletta voidaan käyttää erilaisten laitteiden lähettämän säteilyn hyödyntämiseen. Aivan täydellinen tämäkään laite ei silti ole. Lataustehokkuuteen vaikuttaa säteilyn kantoalue ja suuntaus sekä se kuinka hyvin sähkövirtaa tuottavan laitteen käämi on asetettu oikealle taajuudelle.

Näistä tekijöistä riippuen, härveli pystyy lataamaan vahvassa sähkömagneettisessa kentässä yhden AA-pariston päivässä. Aivan järkyttävän tehokas laite ei siis ole kyseessä, mutta ideana erittäin kiinnostava. Ehkäpä tulevaisuudessa on mahdollista saada sähköä kaikkiin niihin muihin härpäkkeihinsä uusilla keinoilla.

Lähde

Edellinen artikkeliLatinkia lämmöllä
Seuraava artikkeliArcadea ja alkoholia

3 KOMMENTIT

  1. Omatekoisten käämien ja jopa vanhojen kattopeltien avulla ovat kylätarinoiden mukaan isännät ennenwanhaan ottaneet mm. virtaa korkeajännitelinjan alta sähköpaimeniin pelloille. Korvausvelvoite sekä rikosoikeudellinen vastuu energian varastamisesta seuraa, eli ei kannata edes kokeilla. Lisäksi tuollainen temppuilu olisi hengenvaarallista, sillä virityksiin voi syntyä kilovolttien jännite.

    Kantaverkkojen muuttamista tasavirtaan on pohdittu viimeaikoina. Se mahdollistaisi suuremman kapasiteetin ja paremman tehokkuuden samankokoisella linjalla, koska vaihtosähkössä on merkiattäviä induktion aiheuttamia häviöitä (viereisiin linjoihin, kaapeleihin ja rakenteisiin) ja linja joudutaan myöskin mitoittamaan siniaallon terävän huippukohdan mukaan varsinaisen ’hyötytehon’ ollessa tuota huippua merkittävästi alhaisempi. Samalla loppuisi myöskin linjoista varastaminen.

  2. elektromagneettista säteilyä ei ole olemassakaan kuten töpselistä ei tule elektrisiteettiäkään. Englanninkielisen ”eletromagnetic” sanan vakiintunut käännös on ”sähkömagneettinen”.

    Ja kelalla vaihevirtajohtimesta induktiokentän kerääminen ei ole mikään ihmeellinen temppu.

  3. jopas..kyllä elektromagneettinen säteily sattuu olemaan totta. töpselistä sattuu tulemaan elekrisitteettiä. eli siis sähköä.
    turha tänne on tulla viisastelemaan.

Comments are closed.