Tuntumaa kosketusnäyttöihin

Itse en kosketusnäyttöjen alkuvaiheessa meinannut millään siirtyä käyttämään moisia. Nykyisin taskusta kuitenkin löytyy Samsungin, kyseisen näyttötyypin omaava, älypuhelin. Täytyy myöntää, että vaikka tällaiseen tiedon syöttämistapaan kyllä tottuu, puuttuu siitä se jokin. Tactus pyrkii palauttamaan sen tietyn tuntuman näyttöihin.

Tactus Technology -nimellä kulkeva yritys on kehittänyt ratkaisua kosketusnäyttöjen tuntuman palauttamiseksi, hankaloittamatta kuitenkaan kyseisen systeemin muiden ominaisuuksien käyttämistä. Firman keksintö on läpinäkyvät fyysiset näppäimet näytön pinnalle, jotka nousevat tarvittaessa esiin. Näppäinten ollessa näkyvillä, voi käyttäjä naputella niitä kuten perinteisiä nappuloita. Toisaalta taas ne saadaan tarvittaessa uppoamaan muun näytön tasalle haittaamasta muita puuhia.

Nykyisinkin kosketusnäyttöihin on saatavilla tiettyjä fyysistä kosketusta simuloivia tekniikoita, kuten esimerkiksi tärinävaste. Nämä kaikki kuitenkin vaativat, että käyttäjä painaa jotain ”näppäintä”. Tactuksen kehittämässä järjestelmässä sensijaan luodaan todelliset fyysiset napit, joten niiden tuntuma on sormissa vaikka ei mitään painaisikaan.

Yrityksen verkkosivuilla kerrotaan tämäntyyppisen teknologian olevan asennettavissa kaikkiin nykyisiin älypuhelimiin ja muihin kosketuslaitteisiin. Ainoa muutos näppäinten lisäämiseen olisi kuulemma suojalasikerroksen vaihtaminen Tactucsen tarjoamaan Tactile Layer -komponenttiin. Virrankulutuksen väitetään tietysti olevan alhainen ja näppäinten järjestystä, paikkaa, kokoa, ja muotoa voi kustomoida haluamakseen.

Lähde