[kml_flashembed movie=”http://youtube.googleapis.com/v/IBTx87xiscs” width=”480″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

Alankomaihin suunnitellaan asennettavaksi pimeässä hohtavia maantiepätkiä vuoden 2013 puoliväliin mennessä. Yritykset Studio Roosegaarde sekä Heijmans Infrastructure kehittivät idean maantiestä, jonka merkinnät on maalattu pimeässä hohtavalla maalilla.

Maali saa energiansa loistoon ”latautumalla” aina päivänvalossa. Tämän lisäksi tähän futuristiseen taipaleeseen maalataan lämpötilaan reagoivalla maalilla varoituskuvioita esimerkiksi liukkaasta kelistä. Valtatien varrella on myös valoja, jotka syttyvät autojen lähestyessä niitä.

Eipä uudet ideat jää vielä tähänkään. Lisäksi tarjolla on autojen aiheuttamien ilmavirtausten voimalla hohtavia valoja sekä induktiolla toimiva ajokaista, jossa sähköautot voivat ladata akkujaan pysähtymättä. Videolla kaikki näyttää kuin futuristisista ajopeleistä napatulta. Hohtavat tiemerkinnät ja huonosta säätilasta ilmoittavat kuviot pyritään toteuttamaan käytännössä kuluvan vuoden puoliväliin mennessä. Niitä voi ensimmäiseksi käydä ihmettelemässä Hollannin Brabantin maakunnassa.

Virtausvoimalla toimivia ja lähestymistunnistuksella varustettuja valoja sekä myös induktiokaistoja saadaan odottaa hieman kauemmin. Nämäki pyritään kuitenkin toteuttamaan tulevien vuosien aikana. Mutta entä sitten, kun autot nousevat ilmateille? Jääkö tällaiset keksinnöt sen jälkeen turhiksi? (hehe)

Lähdevideo

Edellinen artikkeliWindows 8 silmäilyssä
Seuraava artikkeliTyöpaikkaliikuntaa pisteillä

4 KOMMENTIT

 1. Hauska idea, mutta laitetaan ne pakolliset kommentit jotka aina toistetaan:
  – peittyy lumeen
  – ei kestä tiekarhua
  – ei toimi Suomessa.

  Unohtuiko joku?

 2. Hienoja ideoita!

  Vähän kyllä mietityttää nuo ”ilmavirralla toimivat valot”… Tarkoittaako se että jos tuulee (vähänkään), niin valot ovat jatkuvasti päällä? Eikös niiden tarkoituksena ole indikoida edelläajavasta autosta eikä niinkään valaista koko ajoväylää?

 3. ENtäs kun peittyy lumeen? Entäs kun tulee -40 pakkasta, entäs kun lumiaura vetää tiet uralle? Entä kun teho loppuu näistä taideteoksista, ikuisiahan nuo ei pala kuitenkaan, sitten ollaankin ihmeissään että miten nyt ajetaan..
  Enä tuo induktiolla toimiva akkulataus systeemi kun se menee rikki, paahtuuko autossa olijat noeksi?

 4. Toi keksittiin Perussa aikoja sitten, nimi oli sama mutta toteutus vallan erilainen…

Kommenttien lisääminen on estetty.