Pari tapaa muuttaa puhelin avaimeksi

Usein lompakko tai avaimet tuppavat unohtumaan kotiin. Eräs esine, jota kirjoittaja ei ainakaan itse usein unohda mihinkään, lienee matkapuhelin. UniKey:n avulla voit jatkossa unohtaa huoletta avaimesi lukittujen ovien sisäpuolelle. Systeemin avulla voit vain kävellä älypuhelimesi kanssa ovelle ja avata sen muutamalla näpäytyksellä.

Ohjelmisto käyttää  Bluetooth-teknologiaa datan siirtämiseen lukitussysteemin ja puhelimen välillä. Oven saa kuitenkin lukkoon ilman älypuhelinta. Mukana tulevalla ohjelmistolla voi halutessaan myös lähettää elektronisen kopion avaimestaan vaikkapa (luotettavan) kaverinsa käyttöön. Näitä avaimia voi ottaa ja poistaa käytöstä millon vain.

Systeemin hintaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta se kuulemma asettuu 150 euron tietämille. Ainoa ongelma lienee silloin, jos hukkaa puhelimensa tai murtovarkaat oppivat koodaamaan liian ovelia haittaohjelmistoja.

Toinen vaihtoehto, ovensa lukitsemiseen ja avaamisen matkapuhelimella, löytyy yhtiöltä nimeltään Agipy. Agipyn tarjoama Lockitron (kuvassa) voidaan kytkeä perinteisen lukon kahvan päälle ja se sitten pyöräyttää tätä vastaanottaessaan tietyn komennon. Boksi toimii AA-paristoilla ja varoittaa käyttäjäänsä, kun varaus alkaa olla vähissä.

Oven lukitseminen onnistuu myös käsin. Tämä härpäke käyttää Wi-Fi teknologiaa, joten lukon pyörittäminen onnistuu lähes mistä vaan. Liekö tämä sitten hyvä vai huono puoli. Systeemi osaa lisäominaisuutena havaita lähestyvän omistajan Bluetoothin avulla ja tunnistaa myös koputukset. Kopauksen havaitessaan laite voi lähettää huushollin omistajalle tästä viestin. Muita voi päästää UniKey:n tapaan sisään lähettämällä heikäläisille luvan sähköpostin avulla.

Myöhempi laite on kerännyt niin suuren yleisön, että saavutti rahoituksensa Kickstarter-palvelun avulla. Itseäni huolettaa lähinnä turvallisuus näiden laitteiden kanssa. Suurin tietoturvariskihän yleensä löytyy käyttäjän päästä. Toisaalta, onhan seikka vähän sama oikeiden avaimienkin kanssa.

Lähde