Usein lompakko tai avaimet tuppavat unohtumaan kotiin. Eräs esine, jota kirjoittaja ei ainakaan itse usein unohda mihinkään, lienee matkapuhelin. UniKey:n avulla voit jatkossa unohtaa huoletta avaimesi lukittujen ovien sisäpuolelle. Systeemin avulla voit vain kävellä älypuhelimesi kanssa ovelle ja avata sen muutamalla näpäytyksellä.

Ohjelmisto käyttää  Bluetooth-teknologiaa datan siirtämiseen lukitussysteemin ja puhelimen välillä. Oven saa kuitenkin lukkoon ilman älypuhelinta. Mukana tulevalla ohjelmistolla voi halutessaan myös lähettää elektronisen kopion avaimestaan vaikkapa (luotettavan) kaverinsa käyttöön. Näitä avaimia voi ottaa ja poistaa käytöstä millon vain.

Systeemin hintaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta se kuulemma asettuu 150 euron tietämille. Ainoa ongelma lienee silloin, jos hukkaa puhelimensa tai murtovarkaat oppivat koodaamaan liian ovelia haittaohjelmistoja.

Toinen vaihtoehto, ovensa lukitsemiseen ja avaamisen matkapuhelimella, löytyy yhtiöltä nimeltään Agipy. Agipyn tarjoama Lockitron (kuvassa) voidaan kytkeä perinteisen lukon kahvan päälle ja se sitten pyöräyttää tätä vastaanottaessaan tietyn komennon. Boksi toimii AA-paristoilla ja varoittaa käyttäjäänsä, kun varaus alkaa olla vähissä.

Oven lukitseminen onnistuu myös käsin. Tämä härpäke käyttää Wi-Fi teknologiaa, joten lukon pyörittäminen onnistuu lähes mistä vaan. Liekö tämä sitten hyvä vai huono puoli. Systeemi osaa lisäominaisuutena havaita lähestyvän omistajan Bluetoothin avulla ja tunnistaa myös koputukset. Kopauksen havaitessaan laite voi lähettää huushollin omistajalle tästä viestin. Muita voi päästää UniKey:n tapaan sisään lähettämällä heikäläisille luvan sähköpostin avulla.

Myöhempi laite on kerännyt niin suuren yleisön, että saavutti rahoituksensa Kickstarter-palvelun avulla. Itseäni huolettaa lähinnä turvallisuus näiden laitteiden kanssa. Suurin tietoturvariskihän yleensä löytyy käyttäjän päästä. Toisaalta, onhan seikka vähän sama oikeiden avaimienkin kanssa.

Lähde

Edellinen artikkeliKaraatit kainaloon
Seuraava artikkeliNupit Lounaaseen!

7 KOMMENTIT

  1. Kolmas ongelma kun känny putoaa tai siitä loppuu virta..Eli tässäkin tapauksessa vanhassa vara parempi eli normaali lukko avaimella. Turhien keksintöjen joukkoon tällaset puhelin höpötykset

  2. Eihän tuollainen olisi edes vaikea rakentaa. Kännykällä voi jo niin helposti ohjata tietokonetta etäkäyttönä. Vanha läppäri vain nettiin ja vaikka relekortilta servolle ohjauskäskyt, niin saa lukon auki. Läppärin akku toimii UPS:ina ja kustannukset jäävät pieniksi. Noita vanhoja koneita kun saa puoli-ilmaiseksi. Vähän vain pitää perehtyä ohjelmointiin ym. Toki vastaavan voisi toteuttaa monilla muillakin tavoilla. Eikä nuo mitenkään jumita lukkoa jos virta loppuu. Kyllä se silti ihan avaimella pelaa. Vähän voi olla vain jäykempiä käyttää.

  3. Yks vaihtoehto on että voi internetinyli käyttää kaikkia kodin lukkoja wifi verkon yli joten ei ole väliä millä puhelimella hallitsee kuhan kirjautuu ensin hallinta palvelimelle. ipv6:tta odotellessa 🙂

  4. Niin kauan kun ollut lukkoja, on ollut niitä jotka etsivät keinoja avata ne ilman oikeaa avainta. Joten tähänkin lukkoon joku keksii aikanaan sopivan murto-ohjelman joko lukossa olevan ohjelmallisen bugin kautta tai muuten vain. Jonka lukon valmistaja sitten torppaa päivittämällä uutta ja parempaa. Ja sama kilpajuoksu jatkuu.
    Turvallisuudesta kannattaa tietysti olla hiukan huolissaan uuden ja testaamattoman teknologian kanssa. Mutta kuinka monelta löytyy talostaan se vanha ABLOYn peruslukko joka yhtiön itsensäkin mukaan on jo muinaishistoriaa ja jonka kopioimiseen tarvittavan tiedon saantiin riittää että näkee vain vilkaisun avaimesta?
    Lukot on rehellisiä ihmisiä varten, sanoo vanha sananlasku.

  5. Oliko tämä jonkun leijonan luola -ohjelmassa (kanada/usa?) esiintyneen henkilön keksimä järjestelmä. Muistaakseni tämmöisen näin kyseisessä ohjelmassa tuossa kuukausia sitten.

  6. Mitä jos puhelimesta loppuu akku, mikä kuluu aika nopeasti nykyajan älypuhelimissa.

Kommenttien lisääminen on estetty.