On päivän selvää, että 3D-skannerit ja 3D-tulostimet ovat yksi teknologioista, jotka tulevat lähitulevaisuudessa mullistamaan yhteiskuntamme enenevissä määrin. Se, minkä näköisiä ja muotoisia nämä skannerit ovat, ei kuitenkaan ole vielä kiveen kirjoitettu. uusi erittäin vakuuttava käsiskannerimalli on kädessä pideltävä Mantis Vision MVC-F5. Alle kolmen kilon painoinen, kameran ja kontrollerin setti tallentaa akkujen varassa jopa tunnin 3D-pintoja 50 000 pisteen tarkkuudella ruutua kohden. Kameran avulla on myös mahdollista tallentaa liikettä, tai sitten esimerkiksi kiertää kappaletta ja prosessoida tämä yhdeksi 3D malliksi.

Tämän kaltainen teknologia tuo tuo huimia mahdollisuuksia vaikkapa teollisuusvakoilijoille. Esimerkiksi autonäyttelyssä kiinalaisautotehtaan edustaja voisi kierrellä osastot läpi ja poistua messuilta kaikki automallit kauniisti 3D-tiedostoina repussa. Poliisikin olisi tästä varmasti kiinnostunut sikäli, kun rikospaikka voitaisiinkin tallentaa valokuvien lisäksi muistiin myös 3D-mallina myöhempää tarkastelua varten. Tietenkin myös turistille on innovaatiosta iloa, sillä vaikkapa luontomatkailijan kädessä laite voisi skannata esimerkiksi tippukiviluolan sisätilat, ja lomakokemusta voisi sitten vetää kotona virtuaalisesti uusiksi 3D-lasien ja Microsoft Kinectin kanssa. Mahdollisuudet ovat joka tapauksessa huimat. Hintaa skannerilla on noin 3000 40 000 dollaria, joten ihan joka pojan laitteesta ei kuitenkaan vielä voida puhua.

Mallia skannerin käytöstä ja tämän tuottamasta 3D-materiaalista hypyn jälkeen

Kiitos juttuvinkistä kuuluu Jojolle!

Edellinen artikkeliEnglantilaistaiteilija maalaa autoja radio-ohjattavilla autoilla
Seuraava artikkeliViimeinkin hyvä syy hankkia kotiin 3D-televisio!

13 KOMMENTIT

 1. Onhan poliisilla niitä jalustalla olevia 3D laserskannereita käytössä. Siis yhdysvalloissa, niillä ne skannaa rikospaikat kolmiulotteisesti muistiin.

 2. Jännä juttu, että sattumalta juuri kiinalaisautotehtaan edustaja skannailee muiden tuotoksia:D

 3. Mutta nyt heräsi kiinnostus, että mistä tieto tästä 300$ hinnasta on peräisin?

 4. Ainoat hintatiedot, mitä tähän mennessä kyseisestä laitteesta olen onnistunut löytämään, ovat 45000$-60000$. Eli aika paljon enemmän kuin tuo 300$.

 5. Yritin myös löytää tuota 300usd:n hintaan. Kuin myös paikat mistä noita löysin hinnat olivat luokkaa 45-60000usd. eli kovasti enemmän. Voisikohan joku laittaa linkin mistä noita saisi tekstissä mainitulla hinnalla.

 6. Isoissa konefirmoissa jotka valmistavat esimerkiksi teollisuusvaihdelaatikkoja ja autoja tämä saattaisi olla hyvä 3d räjäytyskuvien tekemiseen paikan päällä.
  Sitten kuvat lähetetään firman henkilöstölle hyväksyttäväksi ja tehdään homma valmiiksi. paljon nopeampi kuin tavallsiset 3d piirrustusohjelmat.
  Ainoa mikä niin läpivalaisua tuohon ei olla vieläkään kehitetty.

 7. epeli: Kaikki teollisesti valmistettavat osat kaikilla teollisuuden aloilla on nykyään mallinnettu jo vähintäänkin pariin kertaan tuotantoa varten, joko muottien valmistusta varten tai cnc-jyrsimen liikeratoja varten. Myöskin protovaiheessa on tehty mallinteet simulaatioita varten.
  Miksi räjäytyskuvia ei voisi tehdä noista olemassa olevista mallinteista suoraan?

 8. tämäkin on totta, mutta eikös epeli puhunut tuossa rikkinäisten osien skannaamisesta? tällainen mielikuva minulle jäi?!?

 9. Tuollahan voisi skannata tuon hyvännäköisen työkaverin. Netistä löytyisi texture-pakettejakin sille ihan kiitettävästi.. 😀

 10. 40’000 ei ole jollekin teollisuusyritykselle hinta eikä mikään.
  ”otetaan saman tien useampi”
  Kuluttajaystävllisempää hintaista laitetta joudumme valitettavasti vielä useamman vuoden odottelemaan (nyyh)
  Suomessahan tuon hintaan tietysti lätkäistäisiin ”kasettimaksu” 🙂

 11. Niinpä Suomi on verottamisen kultainen maa. Kauankohan mahtaa kesdtää ennen kuin bensaan tulee alkoholivero?

 12. Niinpä Suomi on verotuksen kultainen maa. Kauankohan mahtaa kestää ennen kuin valtio keksii laittaa bensaan alkoholiveron?

Kommenttien lisääminen on estetty.