Yksi netin keskustelupalstojen rasittavimmista lieveilmiöitä on Nokia-Microsoft-Apple ”fanipoikakeskustelut”, joissa pohdiskellaan – usein ei niin korkealla tasolla siitä, miksi kukakin minkä merkkisiä tuotteita ostaa. Esimerkiksi Applen tuotteisiin intohimoisesti suhtautuvien ihmisten ostokäyttäytymistä verrataan usein fanatismiin, tai jopa uskontoon.

Vaikka edellisen väittämät saattavat kuulostaa suoralta kädeltä ylilyönneiltä, tai jopa naurettavilta, on tämän kaltaisille väitteille löydetty nyt jopa tieteellistä pohjaa. BBC on tehnyt tuoretta  Secrets of the Superbrands -dokumenttiaan varten magneettikuvausta sisältävää empiiristä tutkimusta, jossa on havaittu, että Apple tuotteiden käyttäjien aivot reagoivat Applen tuotteiden kuviin samalla tavoin, kun uskovaisen ihmisten aivot reagoivat uskonnolliseen kuvitukseen.

Ja jos kerran näin on, niin on varmasti myös todennäköistä että suomalaisen nokiakäyttäjän aivot reagoivat Nokian tunnusmelodian kuunteluun samalla tavoin, kun esimeriksi Antero Mertarannan jääkiekkoselostukseen kuunteluun.

Kautta: dvice.com

Edellinen artikkeliTaidetta latte-lasissa
Seuraava artikkeliNintend Wii 2 HD esitellään ensi kuussa. Luvassa huimat ohjaimet.

27 KOMMENTIT

 1. Anteron tauotta jatkuva kälätys alkaa ottaa päähän sinä missä Nokiatunenkin jatkuva luuppaus!

  Kaikki kunnia Anterolle, mut se vois selostaessaan välillä olla ihan hetken (esim. 2 sekuntia) olla hiljaa sen sijaan että kertoo Tsekkiläisen pelaajan vanhempien pihalla kasvavasta pensaasta, että katsoja saa välillä hengittää myös ulos, tai muuten tulee vähän samanlainen olo kuin lukisi todella pitkää tekstiä jossa ei ole välimerkin välimerkkiä vaikka pilkkusääntöjen mukaan pitäisi kenties ollakkin jossain semmoine pilkku mutta kun tätä tekstiä nyt vaan tulee ja näppäimistöstä alkaa savu nousta jos en ihan just lopeta kirjoittamista mutta kun en vaan voi olla kirjoittamatta vaikka ei oikeastaan ole mitään enää sanottavaa mikä liittyis tähän koko juttuun mutta toisaalta duunissa kun näppäimistöä hakkaa ihan täysillä niin kaikki luulee että tässä varmaan tehdään helkutin kovaa duunia!!!!!!!11yks

  Meni vähän offtopiciks.

 2. noni löytyi siis todisteta että applen tuotteiden ostajilla ei ole kaikki kotona. Onhan myös selvää että jos ihminen uskoo johkii satukirjan hahmoihin ja palvoo heitä jossain kirkossa ettei ole kaikki kotosalla. Elämme vuodessa 2011 ja olisi ehkä aika hylätä jo sadut. Noh mut ratkesipahan kerta heitolla että kummatkii ovat hörhöjä 😉

 3. Eipä nyt sinänsä yllättävää.
  Olen tavannut ihmisiä jotka suhtautuvat verkostomarkkinointiin kuin uskontoon.

  Lisäksi viimekädessä poliittisella ja uskonnollisella fanaatikolla ei ole mitään eroa, samalla tavalla suu kuolassa ja silmät seisoen paasaavat oli sitten kyseessä uskonto tai politiikka.

  Ismi on ismi, ei sillä väliä mikäismi, jokaisesta löytyy fanaatikkoja.

 4. Applen tuotteiden palvonta on todella naurettavaa! En ymmärrä, mitä he näkevät niissä ylihintaisissa, suljetuissa ja ominaisuuksiltaan rajoitetuissa tuotteissa. Jobsin karvanaaman näkyminen mediassa inhottaa! Applen vermeiden paras kohderyhmä lienee vanhukset tai sellaiset henkilöt, jotka eivät ole tekniikasta kiinnostuneita ja haluavat mahdollisimman helppokäyttöisen laitteen.

  VilleH kommentoi myös uskonasioista ja minun pitää todeta, että uskon Jumalaan. Kun tarkastelee luonnon monimuotoisuutta ja harmoniaa, ymmärtää että se ei ole voinut syntyä sattumalta evoluution myötävaikutuksella, vaan luomiseen on tarvittu älykästä suunnittelijaa – Jumalaa. Elämän jatkuvuuden puolesta kertovat myös rajatilakokemukset. Moni hengenvaarallisesta sairaudesta tai vammasta selvinnyt ihminen on sanonut elämän kulkeneen silmiensä editse kuin filminauhalta, nähneensä kirkkaita valoja, irtautuneensa ruumiistaan tai kohdanneensa enkeleitä tai kuolleita läheisiään.

 5. Jopas meni taas ”ne”, ”nuo” ja ”toiset” raiteelle. Kuka uskaltaa kertoa omasta suhteestaan Appleen, Nokiaan tai vaikkapa verkostomarkkinointiin ilman että aina täytyy verrata muiden tekemisiin tai mielipiteisiin?

 6. Paten typeryys häiritsee niin, että on pakko puhua aiheen vierestä.

  Mikä saa kaikki uskovaishörhöt kuvittelemaan, että evoluutiossa on kyse sattumasta? Evoluutio perustuu luonnonvalintaan: hyvät ominaisuudet säilyvät ja huonot karsiutuvat. Onko sun mielestä sattumaa, että yhteyttämään kykenevä omavarainen eliö on vahvemmalla sijalla kuin toisista riippuvainen?

  En ymmärrä, miten hullujen ihmisen aistiharhat todistavat Jumalan olemassaolon. Hallusinaatioita voi saada aikaan sienillä, mutta myös voimakkailla tunteilla ja tapaturmilla.

 7. ”Ismi on ismi, ei sillä väliä mikäismi, jokaisesta löytyy fanaatikkoja.”

  Entä magnetismi?

 8. Ja mitä tekee ateisti sitten tekee. Katselee vierestä ja miettii, että on ne taas niiin fania kun vaan olla voi 😀

 9. Ateistit on sitten hauskoja… Uskovaiset uskovat Jumalaan, ateistit uskovat siihen mikä milloinkin tuntuu parhaalta.

  Väittävät uskovansa ainoastaan tieteellisesti todistettuihin asioihin, mutta silti uskovat esimerkiksi alkuräjähdykseen. Alkuräjähdysteorian voi kumota yhdellä kysymyksellä: ”Mikä räjähti, jos mitään ei ollut?” Sanovat, että hiukkaset keräy… Ai niin, mistä ne hiukkaset ilmestyivät? Tätä tiede ei ole pystynyt todistamaan.

  Siitä huolimatta ateistit uskovat siihen, useat lähes fanaattisesti, sillä niin monella ateistilla tuntuu olevan pakonomainen tarve haukkua ihmisiä, jotka uskovat johonkin muuhun.

 10. Totuus ei vaadi uskoa. Tiedemiehet eivät risti käsiään joka sunnuntai, laulaen; ”kyllä! Painovoima on todellista! Minä uskon siihen, Aion olla vahva, uskoa sydämmestäni, että mikä menee ylös, tulee myös alas, aamen.”
  Jos he tekisivät niin, Luultavasti ajattelisimme että he ovat varsin epävarmoja asiasta.

  Dan Barker

 11. Ateistit ovat uskonnon vastaisessa paasauksessaan aivan yhtä ärsyttäviä, elleivät jopa vielä ärsyttävämpiä, kuin uskovat uskonnollisessa paasauksessaan. Jatkuvasti jossain on joku ”vapaa-ajattelija” sulkeutuneine ajatuksineen, kuin paraskin mormoni, kertomassa millainen maailma on oikeasti ja jos joku arvostelee tai on avoimesti eri mieltä niin siitä loukkaannutaan pahemmin kuin katolilaiset kun paavi kuolee. Ette te ole yhtään sen oikeammassa kuin kukaan muukaan. Keskittykää johonkin, mistä jollekin voi olla esimerkiksi hyötyä.

  Sama juttu Applen(tai samantien vaikka Nokian) vannoutuneille faneille: Jos teillä on niin hieno ja mahtava puhelin kuin annatte ymmärtää, niin teidän ei tarvitse puolustella sitä kovaan äänen ja suuttua kun joku ei pidä siitä, kaikki eivät tarvitse haukattua omenaa tai kumivartista saadakseen sielulleen rauhan.

 12. Yhtä ärsyttävää on xbox vs pleikkari (vs wii)-keskustelut. Voi apua anna mun kaikki kestää.

  Mäkkikäyttäjä olen, mutten mitenkään fanaattinen. Ts. wintoosa menee siinä ohessa ihan hyvin.

 13. Olipas ihan mielenkiintoinen tutkimus. 😛

  Onhan siitä jo aika kauan kun huomattiin mistä nämä ”ruumiista poistumiset” ja muut kuoleman rajatilakokemukset johtuu. Niitä pystyttiin jopa tuottamaan stimuloimalla tiettyjä aivojen osia sähköllä.

  Ei tämä elämä ja evoluutio niin monimutkaista ole että se vaatisi ihmeen ja jumalan. Jos tähän maailmaan vielä menee jumalan asettamaan niin tulee väistämättäkin vastaan tuttu tilanne. Mistä se jumala on tullut? Sanotaan että luonto ja elämä on niin ihmeellistä ja monimutkaista että se ei ole voinut syntyä sattumalta, mutta sitten taas pidetään normaalina että tämän kaiken luonut ”kaveri” on syntynyt tyhjästä, toisesta ”kaverista” tai ollut aina olemassa. wtf? Sillä on voimaa ja älykkyyttä luoda helvetin iso universumi planeettoineen ja sitten se kuitenkin loi maapallon ja ihmisen joka on kaikkea muuta kuin täydellinen? Tämä ihminenkin osaa jo ajatella sen verran paremmin että olisi luonut eliöitä ja kasveja jotka saavat energiansa muualta kuin syömällä toisiaan. sehän olisi helposti voinut luoda kaikkien sisälle ehtymättömän energianlähteen. Luontokin on täynnä tietynlaisia virheitä jotka ovat jääneet sinne koska niistä ei ole ollut kantajalleen haittaa. Hänen tekemiensä virheiden luetteloa ja niihin löytyvien parannusten luetteloa voitaisiin jatkaa loputtomiin.

  Eipäilemättäkin tässä uskon asiassa on pohjimmillaan kyse just kuolemasta. Läheisiensä lopullisesta menettämisestä ja omasta kuolemanpelosta. Entisaikoina tietoakin on ollut hemmetin paljon vähemmän, joten väkistehän se elämän tarkoituksen pohtiminen johtaa johonkin suurempaan tarkoitukseen ja sen tarkoituksen luojaan. Ikävä kyllä näin ei ole.
  Minusta elämä on paljon ihmeellisempää, mielenkiintoisempaa ja kauniinpaa ilman jumalaa joko olisi kaiken vain huolimattomasti plätkäissyt olemaan ja painunut sitten ite toisaalle kun ei jaksa kuunnella rukouksia saatikka sitten toteuttaa niitä.

  No nyt se loppu tuo pirun olutkin. =/

 14. Se on jännä miten johonkin tuotteeseen, merkkiin tai brändiin voi syntyä niin vahva suhde.

  Vaikkapa juuri automerkkiin. Audi kuski on Audi kuski ja Bemari kuski on bemari kuski. Muut haukutaan lyttyyn ja Nissan kuski taas tuntee ylemmyyden tunnetta kun lukee uutisia miten Toyotalla on ongelmia USA:ssa.

  Kai se kumpuaa ihmisen sisimmästä että pitää seistä jossain joukossa ja tuntea kuuluvansa johonkin ryhmään. Suomi on vieläpä tällaisten ryhmien luvattu maa. Kateus kun on suorastaan kansallis piirre 😀

  Mutta pitäähän se myöntää että omenassa on jotain maagista. Kun pääsi käpelöimään kaverin iPhone 4 puhelinta tuli välittömästi sellainen fiilis että kädessä on todella loppuun asti mietitty ja hiouttu tuote.

 15. Yritin katsoa tuon linkatun dokumentin, mutta ”Not available in your area.” Mäh. :C

 16. 3nncn, hyviä pointteja.

  Onhan myös totta, että uskovaiset vastaavat tähän sanomalla: mutta kun kaikkea jumalan luomaa (kirjoitin sanan: jumala tarkoituksella pienellä, tässäpä uskovaisille hieman pohdittavaa 😉 )ei voi ymmärtää ihmisjärjellä. OK, mennään tällä, että kaikkea jumalan luomaa/toteuttamaa ei voi ymmärtää, joten mitä järkeä kaikessa tässä on? Otetaan arkipäivän esimerkki: Kävelet hankkimaan autovakuutusta liikkeestä X, liikkeessä sinut otetaan vastaan ja hukutetaan kymmenellä kauniilla ja sadalla mahtavalla lupauksella mitä saat jos tulet meille asiakkaaksi. Tässä vaiheessa kysyt: mitä tämä vakuutus sitten korvaa? Asiakaspalvelija vastaa: Nooooh, se on vähän semmosta ja tämmöstä, muttei kaikkee. Kato kaikkee ei voi ymmärtää…

  Tässä linkitin myös hieman kirkkoveroa mukaan soppaan. On totta, että kirkonkin on toimittava jollain lailla, sillä toiset ihmiset sitä todella tarvitsevat.

  Joten, loppujen lopuksi, minun mielestäni uskonto on vain olematon tukipuu niille, jotka eivät uskalla/halua lähteä miettimään asioita hieman syvällisemmin. Tämä tukipuu on ikäänkuin ns. backup, joka kannattaa ottaa ja vaikka ei toimisikaan tämän backupin sääntöjen mukaan, on silti turvattu.

  p.s. Ai niin, ja yksi erittäin mielenkiintoinen fakta löytyy raamatusta, jossa sanotaan, että herran armo on rajaton. Tämä siis tarkoittaa sitä, että aivan sama mitä teet, herra antaa anteeksi, olit siis kirkossa/uskossa tai et. Ja tämähän taas sotii täydellisesti helvetti-kuvausta vastaan. Ja taas: Missään ei ole mitään järkeä, mutta se pitäis vaan niellä. Juuuuust!

 17. Tiettyjä osia aivoista ei tarvitse aktivoida, seuraa puhelin on LG 🙂 Apple saa vieläkin jäädä usokeille.

 18. Tai htc voi olla myös tulevaisuuden puhelin.
  korealaiset osaavat hommansa.
  LG ja htc = tulevaisuuden puhelimia ja muutenkin tulevaisuuden elektroniikkaa apple jää kuin nalli kalliolle.

  video oli todella hyvä si ihan tippa linssisissä nauraa kun ladeltiin totuuksia suoraan päin naamaa.( tämähän on tietysti minun mielipide ) muuten hyvä mutta tekstitys vähän liian nopeaa, mutta tuntuupahan nuo puhuvankun nopeasti.

 19. ”Tai htc voi olla myös tulevaisuuden puhelin.
  korealaiset osaavat hommansa.
  LG ja htc = tulevaisuuden puhelimia ja muutenkin tulevaisuuden elektroniikkaa apple jää kuin nalli kalliolle.

  video oli todella hyvä si ihan tippa linssisissä nauraa kun ladeltiin totuuksia suoraan päin naamaa.( tämähän on tietysti minun mielipide ) muuten hyvä mutta tekstitys vähän liian nopeaa, mutta tuntuupahan nuo puhuvankun nopeasti.”

  Kerro toki, että mistä löysit tän dokkarin katottavaks?!

 20. mutta mites te tieteeseen uskovat kerrotte satua siitä miten ensimmäinen elollinen eliö on tullut? Koskaan ei ole tieteellisesti pystytty todistamaan että elottomasta aineesta voisi muodostua mitään elävää. Alkuräjähdyksessä mitään elollista tuskin oli osallisena joten siihen kohtaa kaatuu evoluutio teoria : ))

  Apple siksi että se toimii nopeasti ja varmasti.

 21. En ole minkään lelun fani. En Nokian, enkä muidenkaan.
  Nokian oletusoittoääni herätysäänenä karsii kaiken Nokia-uskonnollisuuden tehokkaasti. Aivan karmea ääni, saan sydärin kun se alkaa aamusta soimaan.

  Kokemusperäisesti, iUskovaiset johtavat.

 22. Uskomatonta, miten lähes jokainen, näissä kommenteissa toisia haukkunut, onnistuu samassa kommentissa todistamaan olevansa toisen tuotteen/ideologian lähes yhtä fanaattinen kannattaja.

  Vaikka jutussa käytetään esimerkkinä Applea, niin sama asia pätee ihan kaikkiin tuotteisiin, brändeihin, uskontoihin, ateismiin jne.

 23. Kaikki jotka ovat vähäkin saaneet miinusääniä puhuvat täyttä asiaa, mikä helvetti teitä ihmisiä vaivaa?

Kommenttien lisääminen on estetty.