Rakentelija nimeltään Olli Alakorva on keksinyt, että makkaraa voi paistaa myös ilman nuotiota. Oli sitten vaikka talvi ja pakkasta. Näin Olli itse kertoo innovaatiostaan:

Ympäristöystävällinen makkaranpaistokone on yksinkertaisuudessaan lautasantenni joka on päällystetty foliopalasilla. Se kerää auringonsäteitä noin 6362 cm2 alueelta noin 64 cm2 alueelle. Polttopisteen tienoille on kiinnitetty haarukka pop-niiteillä.

Samantyyppisellä peilillä testataan sulaako rasva:

Ja hieman kehittyneemmällä versiolla keitetään perunat:

Kätevä erityisesti pilkkireissuilla kun ei tarvitse kantaa polttopuita jos haluaa paistaa makkaraa, ja samalla ei synny niin paljon hiilidioksidipäästöjä. Makkaran kypsennys kestää säästä, ja halutusta kypsyydestä riippuen noin 3-7 min. 😀

Edellinen artikkeliKaupallinen tiedote: Superkaupassa tällä viikolla ilmaiset toimituskulut!
Seuraava artikkeliEnsi vuonna 100 Watin hehkulamppua vastaavia LED-lamppuja

17 KOMMENTIT

 1. Hyvä idea, mutta tuntuu kuitenkin siltä, että ne polttopuut kuitenkin olis sinne pilkille helpompi raahata, tai kertakäyttögrilli 😀

 2. Eikös tää ollu siinä ”keksiätehtaassa” maikkarilla ? Vai matkitko vaan idean siitä? No juu, ihan hyvä idea hyödyntää auringon valoa mutta ottasin silti ennemmin ne puut.. Luulis että kun kelkalla lähtee pilkille niin että nuo foliot menee aika het mäsäks? joku peili tuskin on sen kestävämpi. Entä jos menee pilveen..

 3. Puun polttaminenhan ei tuota hiilidioksidipäästöjä, sillä lopputuotteena syntyvä hiilidioksidi on sitoutunut puuhun kasvuvaiheessa. Palamisesta syntyvien pienhiukkasten puutteen vuoksi laite kyllä on ympäristöystävällinen, mikäli sillä tässä volyymissä (satunnainen makkaranpaisto) on ylipäätänsäkään mitään väliä.

 4. Itse ajattelin tehdä vähän isommasta lautasantennista samanlaisen, ei tosin makkaran paistoon vaan ihan huvin vuoksi tavaroiden polttamiseen. Saisikohan tehokkaamman jos laittaisi foliota suurempina kaistaleina eikä pieninä palasina, jolloin pinta olisi sileämpi?

 5. Mikael// Itse kuvittelisin että jos laitat isoina kaistaleina niin repeävät ja rypistyvät helposti.. Folio on aika heikkoa.. Sosittelen peilejä!

 6. En mainostaisi tuota ympäristöystävällisenä, sillä alumiinifolion valmistus ja koko elinkaari kuluttaa aika paljon luonnonvaroja. Se ei siis ole kovinkaan vihreä tuote.
  Puu taas kasvaessaan sitoo itseensä sen hiilidioksiisin minkä vastaava määrä puuta palaessaan on luovuttanut.

 7. Vanha ja jo loppuun kulutettu idea. Oikeastaan täähän ei toidellakaan ole itse herra Ollin idea vaan amerikan maalla villitykseksi tullut itea. Parannusehdotus: Kokeileppa tehdä moinen pienistä lasin palasista, kokoa 3cm x 3cm. Tulee prempi lopputulos.

 8. Wux, kyllä peilien kuumentava vaikutus taidetaan olla keksitty jo ennen ameriikan maiden valloitusta.

 9. Valmistukseksessa voisi kokeilla ensin liiman levittämistä. Sen jälkeen foliopalaset laitetaan liiman päälle ja paineilmalla puhalletaan rypyt tasaiseksi. Mielestäni kultaajat käyttävät tätä menetelmään. Saisi rypyt foliosta pois ja auringon heijastuksen tasaiseksi.
  Lämmitettävän kohteen etäisyyttä säätämällä voi säädellä polttopisteen kokoa jos vaikka makkaran sijasta haluaa keittää perunoita.Tässä käyttötarkoituksessa nokinen kattilan pohja sitoo myös tehokkaammin lämpöä. Tälläisella ”Solar kitchenillä” voi sitten mökki vieraille elvistellä. Auringon säteilyteho on 1kw /m2(keskipäivällä) joten siitä voi sitten suhteuttaa kypsymisaikaa liedellä valmistukseen.

 10. Jos lautanen on peltiä, niin kuin monasti ovat, siitä saa kyllä hiomalla tasaisemman heijastavan pinnan kuin alumiinifoliolla. Aikaa tosin vierähtää tovi jos toinenkin kun hinkaa aina vain hienommalla hiekkapaperilla ennen kuin alkaa hangata hiontatahnoilla yms.

  ”Makkaran kypsennys kestää säästä, ja halutusta kypsyydestä riippuen noin 3-7 min”

  Jos säätilana on rankkasade, arvelen kyllä että 7 min ei ihan riitä. Tosin nuotionkin sytyttely rankkasateessa vaatii kyllä McGyverin avuksi. Ainakin allekirjoittaneelle

 11. Niin tuota suurimmat ilmansaasteen tuottajat ovat eläimet ja ihmiset, että tehtaista ja autoista tuleva saasteen määrä on niin pieni että turhapa tuota on millään tapaa ruveta huoimoimaan. Jos oikeasti haluttaisiin vaikuttaa ilmaston saastumiseen niin lemmikkieläimien ruokinta ja viljelyeläimien ruokinta pitäisi muuttaa, tai sitten turhien eläinten ylläpito lopettaa. Ja näin saataisiin maapallo sukupuuttoon.

Kommenttien lisääminen on estetty.