Yksi viime vuoden kohua herättäneistä EU-säädöksiä oli 100 Watin hehkulampuista luopuminen. Tämän, voimakkaitakin tuntemuksia herättäneen päätöksen taustalla oli tietenkin tavoite päästä lopulta kokonaan irti energiasyöpöistä hehkulampuista ja siirtyä käyttämään energiatehokkaampia loisteputki-, sekä LED-lamppuja. Edellisistä varsinkin loisteputkilamput tuntuvat kuitenkin herättävän huomattavan paljon negatiivisia tuntoja valaisinten omistajien keskuudessa, ja toisaalta LED-valaisimet ovat vielä viime aikoihin saakka olleet valoteholtaan huomattavasti hehkulamppuja heikompia.

Nyt vaikuttaisi kuitenkin siltä että LED-teknologia on saavuttanut valotehokkuuden osalta tietyn merkkipaalun, joka pistää jauhoja suuhun ledilamppujen epäilijöille. Tällä viikolla Yhdysvalloissa meneillään olevilla  valaisinmessuilla valaisinvalmistajat Osram sekä Lighting Sciences Group Corp. ovat molemmat esitelleet ensi vuonna markkinoille saapuvia, valoteholtaan 100 watin hehkulamppua vastaavia, tavallisiin valaisinkierteisiin istuvia LED-lamppuja. Nämä 100 wattista lamppua vastaavat valaisijat saapuvat markkinoille vasta ensi vuoden puolella, mutta jo heinäkuussa kaupoista pitäisi löytyä valoteholtaan 75 wattisia lamppuja vastaavia valaisimia. Viimeinen kynnys LED-teknologian jyräämiselle onkin sitten enää hinta, sillä yhden 100 watin valotehoa vastaavan LED-lampun uumoillaan maksava marketissa suunnilleen 50 dollaria, eli noin 35 euroa.

Lähde: dailymail.co.uk

Edellinen artikkeliYmpäristöystävällinen makkaranpaistokone
Seuraava artikkeliKilpailu! Voita Huawei E5832 mobiilitukiasema

26 KOMMENTIT

 1. Eipä toi hintalappu paljoa haittaa. Enemmän haittaa kun hehkulamppuja pitää olla jatkuvasti vaihtamassa. Omassakin pienessä kämpässä tuntu et kerran kuussa posahtaa joku lampuista.

  Nyt on vaihdettu energiansäästölamput ja ei oo vielä yhtäkään tarvinnu vaihtaa kahteen vuoteen. Vituttaa huomattavasti vähemmän. Sen lisäks on testimielessä hankittu yks LED-lamppu, joka on silminnähden kirkkaampi kuin ykskään energiansäästölampuista. Maksoi tosin 25-30 euroa justiinsa.

  Jatkossa ostan enää LED-lamppuja. Hinnasta viis. Ne tuottaa sekä lämpöä että valoa ja käyttöikä kymmeniä vuosia.

 2. …eli sinänsä kaikki meni ihan suunnitelman mukaan eli ensin pistin rahat noihin energiansäästöturhakkeisiin ja seuraavaks LED-lamppuihin. Näinhän ne korporaatit ja eliitti tän jutun meinas.

  Energiansäästölamput ois energian ja ympäristön säästön nimissä pitäny jättää kokonaan väliin ja panostaa niihin kaadetut resurssit LED-lamppuihin. Tapoihin ei yleensä kuulu nää ”mitäs minä sanoin” jutut, mutta taisin tästä sanoa jo 3-4 vuotta sit :0 Meil on sit rakenteilla olevia ja valmiita energiansäästölamppuja tuottavia tehtaita, jotka on täysin turhia jo nyt.

 3. Me fiksusti ostimme erillaisia hehkulamppuja vinon pinon ja nyt rauhassa odottelemme, että Led- lampppujen hinta laskee. Vaikka Led- lapun käyttöikä on niin pitkä, ettei se kalliimaksi tulisi nytkään. Pääasia, ettei tarvitse kepilläkään koskea energiansäästölamppuihin.

 4. Jos siirrytään yleisesti LEDeihin, niin miten käy niiden käyttöiälle? Hehkulampuistakin tehdään tahallaan heikkoja vain myynnin ylläpitämiseksi. Toivottavasti kuluttajilla on nyt sen verran asiantuntemusta, että vaatii LED-lampun käyttöiäksi vähintään 10 vuotta.

 5. Ylen areenassa oli kerran eräs loistava dokumentti, nimeltä: Hehkulamppuhuijaus. Tässä kerrottiin siitä, että kun hehkulamppuja alkoi tulla massatuotetusti markkinoille, niin niiden käyttöikä oli n. 4000-6000 tuntia. Mutta, koska huomattiin, että markkinat eivät rullanneet kovin hyvin, koska lamput kestivät niin kauan, tehtiin yhteistyösopimus kaikkien lampunvalmistajien kanssa, että tätä kestoaikaa tuodaan hiljalleen alas, aina 1000h asti. Jos menette kauppaan ja katsotte normaalin hehkulampun tietoja, huomaatte, että niissäkin on luvattu käyttöaika n. 1000h. Tämä on edelleen perua siitä samasta sopimuksesta joka tehtiin kauan sitten.

  Näin ollen, kun nämä LED-lamput tulevat markkinoille, niitä kannattaa ostaa, vaikka hinta onkin korkeampi, sillä kun hintaa lasketaan, myös käyttöikää lasketaan, eikä kuluttajalle kerrota tästä mitään. Jos ette usko, menkää ostamaan yksi LED lamppu kun ne tulevat kauppaan ja pitäkää se tallessa pakkauksineen.. Muutaman vuoden päästä ostakaa toinen LED-lamppu ja huomatkaa, että luvattu käyttöikä on laskenut. Näin se menee, ja tämä on markkinoiden laki…

 6. Noi loisteputkiin perustuvat energiansäätölamput on ihan susia. Se luvattu valoteho ei koskaan vastaa sitä hehkulamppua jota sen luvataan vastavaan.

 7. ^
  Juurikin näin. Se energia joka säästetään näillä uusilla härpäkkeillä on pois myös talon lämmityksestä ainakin talvella. 60w hehkulamppu lämmittää taloa 60w teholla, eli energiansäästö on +-0 ainakin suomessa.

 8. Mutta jos se lämmittää taloa 60W teholla niin eikö lamppu olisi silloin ns. ”valoton”. Kai valokin oman energiansa ottaa.

  Eikä talon lämmitykseen välttämättä sähköä kulu… Aika harva ainakin täälläpäin oikeasti sähköllä lämmittää. Itsellä keskuslämmitys puilla johon kuluu sähköä vain vesipumpun pyörittämiseen ja muuhun ohjauselektroniikkaan.

 9. Kumma juttu, sillä Saksasta ostetut hehkulamput on mulla kestäneet jo reilut 7 vuotta. Yksikään ei ole palanut. Oli muistaakseni vähän kalliimpia hehkulamppuja.

 10. Niin kyllä… Kuitenkin itse kannatan näitä ledilamppuja. En kehtaa maksaa lämmittämisestä… riittää että tuo 60″ plasma kuumottaa olkkarin nurkassa.

 11. ”Nyt vaikuttaisi kuitenkin siltä että LED-teknologia on saavuttanut valotehokkuuden osalta tietyn merkkipaalun, joka pistää jauhoja suuhun ledilamppujen epäilijöille.”

  ”Nämä 100 wattista lamppua vastaavat valaisijat saapuvat markkinoille vasta ensi vuoden puolella, mutta jo heinäkuussa kaupoista pitäisi löytyä valoteholtaan 75 wattisia lamppuja vastaavia valaisimia.”

  Nyt? Onko artikkeli jotenkin vanhahtanut, puhutaanko tässä nyt jostain mistä minulle ei ole hajuakaan, vai elämmekö me Suomalaiset jotenkin niin eristyksissä tai itseemme kääntyneenä, ettemme yleisesti ottaen ole edes perillä mitä maailmalla tapahtuu? LED-lamppuja on saanut (ja saa vieläkin) todellakin tarpeeksi tehokkaana / edulliseen hintaan ja ihan sopivana normaaleihin E27/E14 lampunkantoihin.

  Tässä nyt vaikka ihan lonkalta näin pari esimerkkiä:

  http://www.dealextreme.com/p/e27-12w-196-led-1100-lumen-6500k-energy-saving-white-light-bulb-ac-160-260v-80011

  Vastaa ideaaliolosuhteissa palavaa ~75W kirkasta hehkulamppua. Hehkulampun värilämpötila on tosin eri, joten ledilamppu vaikuttaa vielä kirkkaamalta suoraan verrattuna. Tuon ottoteho on 12W ja hinta ~23€.

  http://www.dealextreme.com/p/e27-25w-575-led-4032-lumen-white-light-lamp-bulb-100-240v-ac-45034

  Jos ei tuo riitä, tai edes 100W hehkulamppu tunnu missään, niin onhan niitä vaihtoehtoja, tämä vastaa n. ~230W kirkasta hehkulamppua, mutta kuluttaa virtaa vain 25W. Hinta tosin on jo ~60€, mutta eipä 230W hehkulamppukaan ilmainen ole.

  Molemmat noista käyvät ihan lähes joka kodista löytyviin E27 (”isoihin”) kierrekantoihin.

  Parissa omassa taskulampussani on SSC:n P7 led polttimo, joka tuottaa valotehoa 90 lm/W, eli 10W kuluttava lamppu tuottaa ~900 lumenia, mikä vastaa suurinpiirtein 60W kirkasta hehkulamppua ideaaliolosuhteissa. näiden pelkkien emitterien hinta vaihtelee siinä 10-15€ luokassa ja ~25€:lla saa jo koko lampun. Näitä on ollut olemassa ja yleisesti saatavilla jo ainakin vuodesta 2008…

  Onhan se hienoa ja ihan merkittävää, että tuollaista tapahtuu, mutta missään nimessä tämä ei mikään uusi juttu ”isossa maailmassa” ole. HYVÄ asia se jokatapauksessa on, koska ledeillä oikeasti säästää sähköä huomattavia prosentteja verrattuna hehkulamppuihin. hehku-energiansäästölamppu välinen ero ei ihan niin iso ollut kuin sitä luvattiin, mutta ledeillä sähkölaskua saa oikeasti pienennettyä. 25W hehkulamppua vastaavia led-polttimoita, joiden ottoteho on ~0.5W saa kaupasta muutamalla eurolla, netistä tilattaessa vielä halvemmalla. Valotehon pysyessä samana, mutta sähkökulutuksen pudotessa 1/50 alkuperäisestä voi oikeasti puhua jo säästöstä..

 12. @Moikka, 98% hehkulampun energiasta muuttuu lämmöksi. Kevyesti pyöristäen siis kaikki.

  Ps. Eikö nykyään jo uusissa taloissa kaikki lamput upoteta kattoon? Ledeinä? Eli niihin ei siis edes väkisin saisi normaalia hehkulamppua kiinni.

 13. Mitäköhän toi Moikka oikein horisee? Kyllä sähkölämmitys on Suomessa todella yleinen lämmitysmuoto, seuraava kaukolämmön ja öljyn jälkeen. Eikä sillä ole mitään merkitystä MILLÄ se peruslämmitys tehdään, vähemmän sitä kaukolämpöenergiaa kuluu jos osa lämmityksestä tulee valaistuksesta.

  Ymmärrän hehkulamppukiellon sen idean synnyinsijoilla Australiassa, koska siellä suurin osa kotitalouksien energiankulutuksesta menee jäähdytykseen. Toista se on meillä.

  Onneksi noita LED-lamppuja saa jo muutamalla eurolla kun tietää mistä ne hankkii. Kuluttajan koijaaminen on ihmiskunnan suurin puhallus, väitetyn ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ja nykyisen pankkijärjestelmän jälkeen.

 14. Olenko puhunut koko suomesta? Tiedän että sähköllä paljon lämmitetään jopa suomessakin missä voitaisiin lämmittää paremmillakin vaihtoehdoilla….

 15. @Nite

  Vaikka dx ihan hyvä kauppa onkin ja sieltä saa ihan hyvääkin tavaraa, niin en ihan ensimmäisenä sieltä kyllä lähtisi etsimään led-lamppuja kodin valaistukseen.

  Aika hienoilta lampuilta kyllä näytti, diy-henkinen ihminen varmaan pystyisi vaihtamaan noita ledejä sitä mukaa KUN niitä palaa.

  Itse kukin voi tietysti itse laskeskella, että kuinka kauan tuon pitäisi palaa, jotta se maksaisi itsensä takaisin ja alkaisi tuottamaan säästöä sähkölaskuun :p

 16. Tilasin itse DX:stä 5W ja ”450” lumenin led spotin e27 kannalla. Olen piettänyt sitä jatkuvasti päällä ja ainakin toistaiseksi se on pysynyt täysin ehjänä. Valotehoa siinä on ihan kivasti. Eilen tilasin pari lisää, tosin 3500 kelvinin versioina ja hintakin oli tippunut alle 10 dollarin. Hinta on kuitenkin ”vähän” vähemmän kuin suomesta ostettuna, eikä postikulujakaan tarvitse maksaa.

  Ajattelin myös jossain vaiheessa rakennella erillisistä ledeistä katon kautta heijastavan valaisimen. Esimerkiksi yksi tai kaksi tällaista 50W 3000-3300 K lediä (http://www.dealextreme.com/p/prime-50w-3600-lumen-led-emitter-metal-plate-warm-white-22-25v-42571) alumiiniseen levyyn kiinni, virtalähde ja sitten vain ulkokuori oman maun mukaan. Eiköhän siinä näe lidlin mainoslehtisen lukaista?

 17. Kyllä ne LED-lamppujen kannat kuumenee ihan peevelisti. Siellä on jännitteenmuuttoon tarvittava eletroniikka joka lämpenee. Jos haluaa mahdollisimman viileän lampun, niin sitten pitää ostaa näitä susia nykyisiä energiansäästövaloja.

 18. Miksi LED-lampuista pitää väkisin vääntää hehkulampun näköisiä? Hehkulampuissa käytetty tekniikka käytännössä vaati tuota tuttua muotoa, mutta LED-lampuilla saataisiin helposti pienempiäkin ratkaisuja valotehon kärsimättä.
  Näin saataisiin ehkä euro pari hinnasta pois, pienemmät valmistus-, kuljetus- ja varastointikustannukset…
  Eikö mummot muka osta jos ei valaisin näytä samalta kuin 1940?

 19. @dontsa

  Kun kannat on jo standardeja, niin eipä sen lampun muotoilulle kovin monia vaihtoehtoja ole.

  Mummot ei todellakaan osta jos niitä lamppuja ei voi ruuvata jo olemassa oleviin kantoihin.

 20. Tuolla kun jokkut noita dealextreme lamppuja linkkaili, niin niissä on monta lediä kiinni. Noissa uusissa (mistä tässä uutisoidaan) on saavutettu sama valoteho yhdellä ledillä, ei sadalla.

 21. ainakin riittää tehoa enemmän kun hehkulanpuissa se on ekoihmisten juttu 😉

 22. Ei se hehkulamppujen lämmitysteho siellä katonrajassa auta. Lisäksi suuri osa lämmöstä johtuu kannan kautta kattoon, ja turha sitä kattoa on lämmittää.

 23. @Thebel

  Aika monesta sähkölämmitteisestä talosta löytyy jostain syystä lämmityselementit katosta, mutta eipä kai niistä sitten mitään hyötyä ole.

Kommenttien lisääminen on estetty.