On tuttua kauraa, että läppäreissä on sarana näyttöosan ja muun osan välillä. Alankomaalaisen Niels van Hooffin konseptissa kannettava tietokone taittuu kuitenkin vielä pienempään tilaan, sillä siinä on sarana myös keskellä näyttöä. Kun näytön vaatima tila on pienempi, on myös tietokoneen näppäimistöosaa, joka yleensä pitää sisällään myös suurimman osan tietokoneen komponenteista, pienennetty. Taitetussa koossa Feno-nimen saanut tietokone veisi tilaa reilut puolet siitä, mitä nykyinen tietokone samankokoisella näytöllä vie.

Koska Fenossa ei ole lainkaan kosketuspaneelia kursorin liikuttamista varten, on siinä sen kotelon sisällä säilytettävä hiiri. Itse en ole tämän ratkaisun toimivuudesta lainkaan vakuuttunut, vaan aprikoin, pitäisikö kosketuspaneeli vain sijoittaa näppäimistön oikealle puolelle. Tasaisilla pinnoilla tietokoneen mukana kulkeva hiiri on varmasti loistava työkalu, mutta esimerkiksi bussissa tietokoneen ollessa sylissä voisi hiiren käyttäminen olla hankalaa.

Toistaiseksi kuluttajamarkkinoille tarjolla olevat näyttöpaneelit eivät kestä taittamista, joten kuvatunlaista läppärikonseptia ei vielä ensi viikolla kauppojen hyllyistä löydy. Konseptin toteutumiseen saattaa kuitenkin mennä vähemmän aikaa kuin äkkiseltään arvaisi, sillä tekniikkamessuilla on jo esitelty taitettavia OLED-näyttöjä, ja niitä povataan markkinoille jo lähivuosina – ainakin pienessä koossa. Fenon kaltaisia koneita ainakin itse odotan kauppojen hyllyille jo kymmenen vuoden päästä. Aivan niin pian ei markkinoilta varmastikaan löydy Hilavitkuttimessa aiemmin käsitelty Rolltop-läppäri.

Tietokoneesta löytyy asema optisille levyille ja jokunen liitäntäkin. Itseäni ehkä eniten tässä konseptissa huolestuttaisi nimenomaan liittimien pieni määrä. Koneeseen ei taida mahtua levyaseman ja hiirikotelon kaveriksi kovinkaan montaa USB-paikkaa, puhumattakaan HDMI-liitännöistä ja muista herkuista. Ehkä Fenon saapuessa markkinoille tiedonsiirto on jo niin pitkälti langatonta, ettei tällaisesta asiasta tarvitsekaan välittää.

Kätevämmin laukussa kulkevia läppäreitä odotellessa voi kuolata alla olevasta galleriasta muita konseptikuvia Fenosta.

(Dvicen kautta)

Edellinen artikkeliPuhallettava kieli
Seuraava artikkeliOsta omaksesi tornadon kestävä auto 100 000 taalalla

15 KOMMENTIT

 1. Aika huono kosnepti, koska olen nähnyt pienempiä taipuvia näyttöjä. 10 vuotta on höpö höpöä, sillä ensimmäiset taipuvat OLED näytöt tulee markkinoille jo tänä vuonna.

 2. CD/DVD asema on turha ainakin itselle eli sen olisi voinut jättää pois ja tilalle pallohiiri ja liittimiä. Ultrakevyttä haluava ei varmaan halua cd asemaa koneeseen. cd asema on muutenkin ihan turha. Mulla on Lenovo ilman cd/dvd asemaa ja ei ole tarvetta ollut.

 3. Tohonhan voitaisiin laittaa tappihiiri, joka on useissa Lenovon ja Dellin yritysläppäreissä.
  Muuten tuossa on ongelmana koneen huono tasapaino, joten tuo kaatuu pienimmästäkin heilahduksesta.

 4. Aika huvittavalta näyttää ku on näyttö levällää, mutta eiköhän siihen silmä totu 😀 Mietin vaan, että miten tommonen pysyy pystyssä… Entäjos surffaa just esim siellä bussissa!? 😀

  Mutta miksei, mielenkiintonen laite 😀

 5. Niin siis en tiedä oletko ihan tarkkaan ymmärtänyt sanan konsepti merkitystä. Konsepti on jotain joka on mahdollista tulevaisuudessa, se ei (välttämättä) ole tuotantoon menevä malli. Konsepti voi myös sijoittua 1-5 vuoden päähän tai vaikka 15 vuoden päähän jos niikseen tulee.

  Samaa mieltä kyllä olen siitä että toimivamman ja mielenkiintoisemmankin näköisiä konsepteja on tullut nähtyä. Speksejä kun ei yllättäen juuri mistään löydy niin huono lähteä varsinaisesti vertailemaa.

 6. Juu, itsekin olen usein surkutellut, että haluaisin koneeseeni mieluummin toisen kovalevyn RAID0:na, ettei ensimmäisen hajotessa katoaisi kaikki data (eikä tarvitsisi erikseen varmuuskopioida ulkoiselle kovolle), kuin DVD-aseman. DVD-asemaa tarvitsen kyllä joskus, lähinnä ripatessani CD-levyjä koneelle, mutta tähän voisin käyttää kyllä ulkoista asemaa.

  Routa, taisit ottaa vähän turhan kirjaimellisesti. (Konsepti ei muuten pidä sisällään vaatimusta sille, ettei sitä olisi vielä mahdollista valmistaa. Yksinkertaistaen voisi konseptin sanoa tarkoittavan vain suunnitelmaa/luonnosta.)

 7. Ihan kätevä idea, joskin lähempänä perinteistä kannettavaa kuin esim nämä ideat:

  http://walyou.com/rolltop-laptop-concept/

  http://www.amazingonly.com/amazing/futuristic-rolling-laptop-concept/

  Hiirettömyys ei kyllä sovi kannettavaan. Se vähän syö kannettavan ideaa jos pitää ulkoista hiirtä alkaa käyttämään, vaikka sitä voisi koneen sisällä säilyttääkkin.
  Tasapaino kyllä mietityttää, vaikka näppisosa olisi raskaampi kuin näyttö, silti epätasapainoiselta vaikuttaa.

 8. Eikö tuon hiiripulman voisi ratkaista tekemällä näytöstä kosketusnäytön?

 9. ”Eikö tuon hiiripulman voisi ratkaista tekemällä näytöstä kosketusnäytön?”

  Taipuva kosketusnäyttö taitaa olla kaukaisemmassa tulevaisuudessa 😛

 10. Moi, ei mitenkään relevanttia aiheeseen liittyen, mutta tässä pitkän työpäivän tehneenä tuli väkisinkin mieleen tuosta otsikosta, että eikös tuo kuitenkin taitu vain kahdesti ? :p

  -Tero

 11. Tero, katsos peijaketta. Väsyneenä tätä kirjoittelin ja jälkikäteen olenkin ollut täysin sokea omalle virheelleni. Ei niitä omia virheitä koskaan kaikkia huomaa, mutta toisten virheet on helppo poimia. Korjailenpas.

 12. Ei mitään tukea ranteille tuossa virityksessä. Voipi alkaa sattua pitemmällä käytöllä.

Kommenttien lisääminen on estetty.