Suomalaisen miehen perinteistä joka paikan työkalua, eli puukkoa enää harva viitsii kanniskella mukanaan kaupungilla. Syynä lienee siirtyminen keräilytaloudesta yhä syvemmälle vaihdantatalouden suohon. Miksi siis enää nylkeä karhua taljan tarpeessa itse, kun lämpimiä vaatteita saa kaupasta valmiinakin? Puukkoa ei siis päivittäisissä askareissa enää tarvita. Toinen mahdollinen syy puukon kadunmiesten vöiltä katoamiseen saattaa olla sosiaalisesti hyväksyttyjen konventioiden muuttuminen. Tänä päivänä joku saattaisi pitää puukon kanssa kaupungilla heiluvaa perinnemiestä jopa uhkaavana näkynä. Näin me olemme juuriltamme vieraantuneet.

Brittein saarilta käsin operoiva Ian Sinclair on nyt kuitenkin onneksi kehittänyt urbaanille puukkomiehelle täydellisesti sopivan puukkoinnovaation, nimittäin CardSharp -luottokorttiveitsen. Kun puukkoa ei tarvita, kulkee tämä näppärästi lompakossa mukana muiden korttien kaverina. Tiukan paikan tullen puukko on sitten helposti taiteltavista käyttövalmiiksi, käden jatkeena luontevasti toimivaksi teräaseeksi.

CardShart -luottokorttipuukon toimitukset alkavat vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä. Puukon esittelyvideo hypyn jälkeen.

Lähde: iainsinclair.com

Edellinen artikkeliPotkukelkka lumiauralla
Seuraava artikkeliPelastusarmeijan keräyspataan voi maksaa kortilla USAssa

17 KOMMENTIT

 1. @eskomatinjorma lainsäädäntö tämän suhteen ei ole aivan yksioikoinen. Puukkoa saa nimittäin kantaa mukanaan, jos tähän on perusteltu syy. On olemassa esimerkiksi ennakkotapaus eräästä Helsingin kaduilla asustelevasta laitapuolen kulkijasta, jolle poliisi oli antanut sakkoja puukon mukana kuljettamisesta. Oikeudessa mies kuitenkin vapautettiin syytteestä, sillä katsottiin että koditon henkilö toi tarvita puukkoa esimerkiksi ruokailuvälineenä, eikä oikeutta tämän mukana kantamiseen voi siis evätä.

 2. Toinen syy on koko sana ”teräase”. Se oikeen ohjaa ihmisiä pitämään kaikkea terävää vain ja ainoastaan tappovehkeenä. Itsellä on aina pieni jousiavustettu taittopuukko taskussa tai pieni kiinteäteräinen vyöllä tai kaulasta roikkumassa ja iso kokoelma kotona.

 3. Tuolla kortilla voi nostaa rahaa myös ohikulkijoilta. Se on myös kätevä vip-kortti taksi- ja snägärijonossa.

  Kaupassakin siitä on hyötyä:
  ”Pahoittelen, mutta kortilla maksaminen ei juuri nyt toimi. Onko teillä käteistä?”
  ”Tällä kortilla maksaminen toimii…”

 4. Hahhah, hyviä pointteja Sepe! Hieno oivallus kyllä tämä. Tekisi mieli päästä kokeilemaan kuinka ”tukevalta” tuntuu kädessä, ettei hölsky.

 5. Mitenkähän kauan tuota voi taitella kasaan ja auki ennen kuin taitto läpyskät repeävät? Luultavasti ainakin pakkasessa voipi sanoa nix nax pox

 6. Kyllähän sitä puukkoa tarttee joka päivä jos pohjosessa asuu. Puukot on vyöllä nii metässä kuin kylälläkin. Porohommissa niitä tarttee aina. Ku kylillä liikkuu ja turistit/etelänvarikset soittelevat poliiseja että tuo kulkee puukot vyöllä täällä. Ne ei kai tajua että jokku tarttee puukkoa töissä. Eikä tuo saatanan luottokorttiveitsi ole puukko. tuo on veitsi. Puukko on veitsi mutta veitsi ei ole puukko. Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä.

 7. ”Kyllähän sitä puukkoa tarttee joka päivä jos pohjosessa asuu.”

  Juurikin näin. Kyllä sitä puukkoa tarvii täällä etelässäkin. Vähintään leatherman on vyöllä aina kun tota ”teräasetta” tarvii päivittäin johonkin näpräämiseen.

 8. Kyseessä on Iain Sinclair, eli ei Ian, joka tuttu britti mm. kuminäppis Spectrumeiden takaa. Tämä Iain on Jenkki.

 9. Kyllä vain tuntuu ihmiset vieraantuvan etelän suunnalla vieraantuvan uskomattoman nopeasti kaikenlaisesta…

  Täällä Pohjois-Karjalan suunnalla kotoa lähteminen ilman puukkoa on järkevää vain jos tarkoitus on käydä pikaisesti kaupassa tai lähteä viettämään iltaa ravintolaan / kuppilaan / kapakkaan.

  Harvassa on ne päivät, että ei olisi ollut puukolle tai monitoimityökalulle tarvetta.

  Tosin ei täällä poliisikaan puutu yleensä tavan kansalaisen kantamaan puukkoon, mutta päihtyneet tai agressiivisesti käyttäytyvät menettävät kyllä työkalunsa nopeasti.

  Toivottavasti ei tännekin leviä tuo puukkojen ja veisten hysteerinen pelkääminen. Kaikkea muutakin pelätään jo nyt, vaikka mitään tarvetta ei ole… Hölmöläisten hommaa.

 10. Muistuu kun koulussa pari vuotta sitten oli kaverilla repussa letermänni ja opettaja huomasi niin ankara puhuttelu tuli. Ylireagointia.

 11. perskules luulin että kyseinen veitsi maksaa 7.50 puntaa. Ei ku tilamaan paypallin kautta ku olin maksanu huomasin että se oli pelkkä varaus maksu…prkkkkl pitää vähentää glökin juontia 😀

 12. Saisikohan maksuautomaatteihin vielä yhden kolon lisää jossa voisi kätevästi teroituttaa luottokorttipuukkonsa karttiasioinnin yhteydessä josta maksukin olisi helpointa periä, ja voi sitä onnetonta joka sattuisi kultakorttinsa asettamaan teroitus aukkoon.

 13. Etukäteistilauksen tein jo kun uutinen tuli, nyt on sitten alkanut toimitukset ja panin kaksi tulemaan.

  Saa nähdä onko minkämoinen.

Kommenttien lisääminen on estetty.