Eipä ole kauaakaan, kun muoti-ilmiöksi nousi kuvata erityisellä tilt-shift-tekniikalla valokuvia, joissa tavalliset kaupungin ihmiset ja suuretkin esineet näyttävät kuin pienoismalleilta. Tarkennusalueen siirtoa ja vääntelyä on perinteisesti käytetty suuren koon palkkikameroissa, joissa tämä on helppo toteuttaa ilman lisäosia. Kun objektiivitason kääntää ja vääntää pois samasta tasosta valotuspinnasta (filmi tai kenno), tarkennusalue siirtyy.

Käytännössä sen sijaan että kuva olisi tarkka kuvattavan kohteen etäisyyden mukaan, voi kuva olla epätarkka vaikkapa kohteen alaosasta, vaikka koko kohde on samalla etäisyydellä. Alla on kuva ”tilt-shift-asentoon” käännetystä palkkikamerasta. Tässä tosin melkoisen runsaasti.

Videota on ollut vaikeampi tuottaa siten että tarkennusalue on väännetty normaalista käytännöstä pois. Nyt kuitenkin kun on tullut videota kuvaavat digijärjestelmäkamerat, tämä on helppo toteuttaa kunhan vain on tilt-shift-objektiivi tai -lisäosa. Alla on esimerkki millaista videokuvaa voidaan tuottaa oikeanlaisella kalustolla. Kuva on Helsingistä Urho Kekkosen Kadun ja Fredrikinkadun kulmasta, kuvattuna kaukaa ylhäältä.

Melko kivan näköistä kuvaa saa nykyään helposti aikaiseksi!

Edellinen artikkeliRattikelkka jolla pääsee yli satasta
Seuraava artikkeliToimiva 3D-tulostettu huilu on tulevaisuutta