Kone saattaa voittaa ihmisen shakissa, mutta kuinka käy keilaradalla?

On tunnustettava, että ihminen jää jo monessa lajissa tänä päivänä koneelle kakkoseksi. Heikoilla humaniteetti on erityisesti suurta tarkkuutta ja laskentavoimaa vaativissa tehtävissä, kuten päässälaskussa, tehtaan koontalinjalla tai jopa shakissa. Mutta kuinka käy, kun siirrytään keilaradalle, ja vastakkain laitetaan huippukeilaaja sekä äärimmilleen viritetty keilausrobotti?

Tällä kertaa humaniteetin kyvykkyyttä asetettiin puolustamaan mestarikeilaaja Chris Barnes, ja konemaaliman haastajaksi valittiin Yhdysvaltojen keilakongressin kehittämä EARL, eli ”Enhanced Automated Robotic Launcher”. Vaikka keilausrobotin etuna oli, että tämä pystyi toistamaan täydelliseen kaadon aiheuttaneen työnnön täysin identtisesti, robotti ei kuitenkaan pystynyt mukautumaan keilaradan muuttuviin olosuhteisiin. Täysin identtisen työnnöt nimittäin aiheuttivat sen, että vaha keilaradan pinnasta kului nopeasti robotin käyttämästä kohdasta, ja aina samalla tavalla liikkeelle tyrkätty pallo ei enää kulkenutkaan optimaalista rataa.

Oma veikkaukseni on, että vasta siinä vaiheessa kun kone oppii replikoimaan ihmiskeilaajan tasapainottavan kaljamahan vaikutuksen liikerataan, voi kone voittaa ihmisen keilapelissä.

Yhteenottoa esittelevä video nähtävissä hypyn jälkeen.

Kautta: dvice.com