On tunnustettava, että ihminen jää jo monessa lajissa tänä päivänä koneelle kakkoseksi. Heikoilla humaniteetti on erityisesti suurta tarkkuutta ja laskentavoimaa vaativissa tehtävissä, kuten päässälaskussa, tehtaan koontalinjalla tai jopa shakissa. Mutta kuinka käy, kun siirrytään keilaradalle, ja vastakkain laitetaan huippukeilaaja sekä äärimmilleen viritetty keilausrobotti?

Tällä kertaa humaniteetin kyvykkyyttä asetettiin puolustamaan mestarikeilaaja Chris Barnes, ja konemaaliman haastajaksi valittiin Yhdysvaltojen keilakongressin kehittämä EARL, eli ”Enhanced Automated Robotic Launcher”. Vaikka keilausrobotin etuna oli, että tämä pystyi toistamaan täydelliseen kaadon aiheuttaneen työnnön täysin identtisesti, robotti ei kuitenkaan pystynyt mukautumaan keilaradan muuttuviin olosuhteisiin. Täysin identtisen työnnöt nimittäin aiheuttivat sen, että vaha keilaradan pinnasta kului nopeasti robotin käyttämästä kohdasta, ja aina samalla tavalla liikkeelle tyrkätty pallo ei enää kulkenutkaan optimaalista rataa.

Oma veikkaukseni on, että vasta siinä vaiheessa kun kone oppii replikoimaan ihmiskeilaajan tasapainottavan kaljamahan vaikutuksen liikerataan, voi kone voittaa ihmisen keilapelissä.

Yhteenottoa esittelevä video nähtävissä hypyn jälkeen.

Kautta: dvice.com

Edellinen artikkeliHilavitkutin.com testaa: TEMPUR-Fit-älypeitto – Avaruuspeite
Seuraava artikkeliValkee kirkasvalokuulokkeet osa 1. KILPAILU – Voita valokuulokkeet omaksi!

6 KOMMENTIT

 1. ”Miks tuommonen keilauskone on pitäny edes rakentaa?”

  Jos ei ole kaveria joka lähtisi keilaamaan?

 2. Vai että vahaa keilaradalla??
  Itse ainakin käytän radanhoitoaineena öljyä.

  Aika helppo keli taidettu tehdä tuota juttua varten, vielä kun olisivat pelanneet amerikkalaisella pelityylillä toisiaan vastaan niin olisi robotti ollut vielä enemmän hukassa.

 3. Onkohan shakissa kokeiltu laittaa robotit/tietokoneet pelaamaan toisiaan vastaan?
  Tuliskohan tasapeli?

 4. massi shakissa järjestetään tietokoneiden välisiä turnauksia ja kaikki lopputuloksia esiintyy

Kommenttien lisääminen on estetty.