Hilavitkutin sai testattavakseen TEMPUR-Fit-älypeiton. Kyseessä on avaruusteknologiaan pohjaava ihme.

Tempur-markkinointiosaston pamfletti kertoo tästä älypeitteestä seuraavaa: ”Peitto on juuri kauppoihin tullut uutuus. Älypeitto on kehitetty säätämään optimaalinen lämpötila hyvälaatuiselle unelle kesät talvet. Peiton päällysmateriaalin ja täytteenä käytetyn untuvan välissä on Temprakon Technology-materiaalia. Yön aikana se varastoi kehon lämpöä ja luovuttaa sitä kehon taas jäähtyessä. Samaa materiaalia hyödynnetään NASAn avaruuspuvuissa. Tuloksena on siis häiriintymätön uni ja virkeämpi olo aamulla.”

Seuraavassa testihenkilömme raportti:

Käyttöönotto oli helppoa. Normaaliin pussilakanaan vähän suuri peitto. Asian kuitenkin selvittiin. Kahiseva miellyttävä ensivaikutelma. Peitettä on kahta eri laatua riippuen käyttäjän huoneilman lämpötilasta.

Testausrupeama oli kaksi viikkoa. Ensimmäinen yö sujui sillä lailla että heräsi kuumuuteen kello 2 aamuyöllä, mutta aamulla olo oli miellyttävä ja uni oli ollut normaalia. Jatkokäytössä havaittiin että peite oli parempi kuin edellinen tavallinen peite, joka oli tavanomaista polypropeenia. Nukkumaan mentäessä aineenvaihdunta hidastuessa tulee testihenkilölle normaalisti viileä. Tempur-peitteellä viileys kesti vain n. 5 minuuttia, ja sitten oli jo mukavan lämmintä. Tempur-peitteessä käy niin että se onkin aika lämmin, kenties joskus liiankin lämmin. Mutta tästä on selvitty siirtämällä hetkeksi sivuun yöllä tai esim. käsi tai olkapää laitettu peiton päälle. Testaaja oli muutenkin uuden peitteen tarpeessa.

Kahiseva tuntuma oli yllätys aluksi kun oli tottunut tavallisiin peittoihin. Se oli yllättävää että peite oikeasti toimi ja keräsi ruumiinlämpöä ja siten välillä oli liiankin kuuma. Kannattaa huomioida, että peitettä käyttää oikein päin, eli siten että puoli jolla on punainen reunaviiva ja etiketti on kehoa vasten.

Peite sopii viluisille ihmisille. Sopii myös moderniin taloon, jossa ilmastointi saatta olla tehokas. Vaikka huoneen lämpötila on tehokkaasti säädelty, on hyvä että peite mukautuu nopeasti käyttäjän ruuminlämpötilaan.

Testihenkilö oli nainen, joka asuu uudessa kerrostalossa. Hän on lämpövaihteluihin reagoiva, jolla on joskus vaikea saada unta. Kahden viikon testin perusteella hän ostaisi peitteen. Suositeltava tuote siis.

Tuote Tempurin sivuilla.

Edellinen artikkeliJapanilaiset kehittivät pöydälle mahtuvan laitteen, joka muuttaa muovin takaisin öljyksi
Seuraava artikkeliKone saattaa voittaa ihmisen shakissa, mutta kuinka käy keilaradalla?

15 KOMMENTIT

 1. Mulla on samantyyppinen olikohan Familonin peitto, ollut jo varmaan 5 vuotta. Täti on töissä jossain peittotehtaalla, sieltä sain.

  En vaihtaisi enää mistään hinnasta. Ei ole ollut mitään ongelmia kylmyyden/kuumuden kanssa, paitsi tietysti kesällä kun huonelämpötila nousee about 27 tienoille. Asun kerrostalossa, huonelämpötila about 24 kesät talvet.

 2. Mulla on samasta materiaalista tehty tyyny ja peitto ollut jo parin vuoden ajan ja olen ollut todella tyytyväinen. Ainoa huono puoli on se että tyyny tuntuu kahisevan vähän liikaa, kun pää on tyynyssä.

 3. Tuo viimeinen kuvasarja on kyllä taas niin klassista kusetusta.

  Ihmisen patjaan aiheuttama kokonaispaine on ihan varmasti sama välittämättä siitä nukkuuko se puukasan vai untuvien päällä. Jos paikalliset pintapainehuiput laskee, niin sitten kontaktialan tulisi myös vastaavasti kasvaa. Tuon kuvasarjan mukaan käy juurikin päinvastoin. Oikeassa kuvassa on silmämääräisesti suuremmat pintapaineet sekä suurempi kontaktiala. Lihooko ihminen jos se nukkuu joustinpatjalla?

  Ja tyhmät ihmiset maksaa!

 4. ”Tuo viimeinen kuvasarja on kyllä taas niin klassista kusetusta.”

  Se on havaintokuva lämpötiloista, eikä kokonaispaineesta patjalla. Vähän skarppia nyt!

 5. Mie taas haluan peiton joka kylmentää ku meinaa tulla kuuma vaikka pakkasta pihalla ja lämmitys poissa päältä.

 6. ^wtf?

  Ja sitten Samea: Jos katot vaan linkin takaa niin huomaat että kyseessä tosiaan on värikartta kehon kohdistamasta paineesta patjaan. Punasella on siis merkitty kohdat, jossa paine on kovinta. Eli ts. kuten dfdf jo totesinkin vasemmassa kuvassa sininen pinta-ala pitäisi olla laajempi, jotta ihmisen patjaan kohdistama kokonaispaine olisi sama. Eli kuten sanottiin tuon kuvan mukaa ihmiset lihoaisivat normi patjassa.

  90% maailman taloudesta perustuu silmään kusemiseen, uskokaa pois.

 7. ” …puoli jolla on punainen reunaviiva ja etiketti on kehoa vasten.”

  Kuinka sen näkee, miten päin peitto on, jos sen päällä on pussilakana?

  Mulla on ainakin sellaisia pussilakanoita, jotka ovat jokseenkin saman näköisiä kummaltakin puolelta. Aamulla, kun peiton levittää tuulettumaan, niin sehän saattaa mennä kummin päin tahansa.

  Pitänee sitten illalla vaan kurkistella lakanan alle ja tsekkailla, onko peitto oikein päin?

 8. Voi että kun vihaan tuollaisia fluffy-peittoja, jotka ovat varmaan 20cm paksuja ällösöpöpehmeyksiä. Sopivat varmasti viluisille, jotka talsivat villavaatteissa kotonakin.

  Peitossa pitää olla substanssia ja painoa.

  Itse löysin lopulta sopivan yhdistelmän tukevasta puuvillaisesta pussilakanasta, jonka sisällä on fleece-peite. Sellainen joita marketit myyvät 5-7€ kappale. Fleece pysyy paikallaan eikä ryppyynny mihinkään. Suosittelen!

 9. Melko lystikästä, että Suomesss Tempuria mainostetaan Nasan keksimänä ihmeenä ja Jenkkilässä, kun satuin kastelemaan paikallien Tempur- myyjän tv-mainosta, niin tuote mainittiin Ruotsalaiseksi.
  Siellä tiedetään , mihin ihmiset tahtoo uskoa.

 10. Nuo Nasa-teknologiamainoksethan ovat ihan yleinen vitsaus. Ihmiset luottaa siihen, että jos Nasallakin toimii, niin sitten toimii minullakin. Markkinointia, poijat, markkinointia…

  Mä itse haluaisin peitolta viileyttä. Yöllä tuntuu olevan liian kuuma, mikä häiritsee unta. Itse asiassa ensin luulin, että tämä viilentää, mutta sehän lämmittää. Harmistuin.

 11. NASA:sta: Tempur on patjoissa ja tyynyssä ainoa valmistaja jolla on NASAn sertifikaatti todiste alkuperästä ja käytöstä ääriolosuhteissa, samoin Tempurin Temprakon peitto on ainoa alkuperäinen NASAn teknologiaan perustuva patentoitu lämpöäsäätelevä peitto – muut samantyppiset tuotteet ovat eri tekniikalla/materiaalista tehtyjä täysin eri tuotteita, joilla ei saada samoja terveyshyötyjä ja testituloksia. On totta että nyt monet tuotteet ratsastaa NASA:lla vaikka niillä tuotteilla ei ole sertifikaattia – asiakkaiden aliarvioimista
  ONKO TEMPUR RUOTSALAINEN: Tempur keksittiin NASA:lla mutta sen kehitti massatuotantoon ruotalainen Fagerdala, joka omisti tehtaan tanskassa, ja joka koko yritys sittemmin myytiin USA:han.
  PAINEEN OSOITTAVA KUVA (VÄRIEN MERKITYS): koska Tempurilla paino jakaantuu laajemmalle, ja koska materiaali absorboi painon, ei kuvaan synny ”värejä” yhtä paljoa, eikä varsinkaan niitä punaisia voimakkaan paineen ilmaisemia värejä. Patja jolla syntyy laajempi väri osoittaa paineen tunnun, mutta ei kosketuspintaalaa, eli ihminen on molemmissa kuvissa saman kokoinen mutta väri osoittaa paineen tunnun. Paine syntyy kun joustin on elastinen/kimmoisa, ja se työntää nukkujaan, mutta Tempur materiaali ei työnnä nukkujaa, eikä painetta synny, ja kuvio näyttää että vaikka henkilö on saman kokoinen, hän ei tunne painetta patjan taholta. Vieteri/joustin yrittää työntyä ylöspäin, ja siksi painetta syntyy. Jotta joustimen saisi paineettomaksi, se pitäisi tehdä ohuemmaksi/heikommaksi, ja silloin saataisiin samanlainen vähän painetta aiheuttava kuva kuin Tempurilla, mutta miinuksena on sitten se, että joustin on liian löysä ja nukkujan keho vääntyy kuopalle. Tempur vähentää painetta, mutta tukee kehoa, eikä aiheuta painepistettä, ja tämä on NASA:n keksinnön ydin ja ihme, johon muut materiaalit eivät pysty. Tempur on yhtä aikaa muotoutuva, ikään kuin pehmeä, mutta myös tukea antava eli ikään kuin jämäkkä, eikä se silti aiheuta painetta.

 12. Ostin Tempur-tyynyn kokeillakseni Tempur-tuotteita. En pitänyt siitä, koska se oli liian kova ja hiostava, mistään ei löytänyt viileää kohtaa tyynystä hikistä poskea viilentämään. Hylkäsin tyynyn. Nyt minulla olisi tilaisuus saada Tempur-peite edullisesti. Tulenko sen alla hikoilemaan ja tuskastumaan kuten tyynyn kanssa?
  Voisiko joku asiantuntija (ei vitsailija), itse peitteeseen ihastunut tai pettynyt valistaa minua? Hinta ei tällä kertaa ratkaise.

  Aulikki

 13. Se mikä sopii äidille, ei välttämättä sovi tyttärelle.
  Että aika monta mielipidettä herätti tämä ihme juttu.
  Tiedättekö? Ostamalla tuotteen ja kokeilemalla se selviää sopiiko kenenkään vartalolle mikäkin.
  Helppoa. Ei tarvitse edes kommentoida sen kummemmin asioita. Ostaa pois ja jos ei passaa nakkelee roskiin.

Comments are closed.