Yöllä ajaessa pitkät valot päällä täytyy nähdä paljon vaivaa kun tulee liikennettä vastaan harvakseltaan, mutta tulee kuitenkin. Beamatic Premium on Valeo-nimisen yrityksen kehittelemä järjestelmä jossa pitkiä valoja ei tarvitse kytkeä pois. Tämä toiminnallisuus saavutetaan siten, että kamerajärjestelmä valvoo vastaantulevaa liikennettä ja hahmontunnistusohjelmisto havaitsee vastaantulevan auton. Kun auto tulee vastaan, pitkien valojen valokeilaa peitetään siitä kohtaa, jossa vastaantuleva auto lähestyy.

Toisaalta tämä ei välttämättä ole hyvä asia. Tietenkin se estää tilanteet, jossa vastaantulijan päälle jääneet pitkät valot sokaisevat toisen auton kuskin. Mutta kenties valojen kanssa manuaalisesti räpeltäminen pitää kuitenkin mielen virkeänä ja ehkäisee näin vaaratilanteita, kun myös vastaantulevaa liikennettä täytyy seurata tarkasti. Ja miten on sitten toiminnallisuus 4-kaistaisella tiellä, jossa on piennar välissä. Siinä lienee ainakin haastetta.

Mitä luulette, tuleeko tällainen järjestelmä yleiseen käyttöön?

Lähde: www.valeo.com (via www.gearfuse.com)

Edellinen artikkeliHilavitkutin.com tarjoaa yrityksille: Videoneuvottelun 101
Seuraava artikkeliSilmälasit kuuroille: puhe muutetaan tekstiksi ja heijastetaan silmille

13 KOMMENTIT

 1. Kyllä omaan autoon kelpaisi ainakin, tosin voisi vielä ilmotella ja reagoida hirviinkin.

 2. Monissa euroopan maissa on 2+2 kaistateillä aita välissä ja sellaiset levymäiset ”krikettimaila” -jonot aidan päällä jotka estävät vastaantulevan valojen häikäisyn.

 3. Siinä onkin sitten hyvä väistää eläintä tiellä toiselle kaistalle kun valokeila näyttää vain tyhjän tien ja juuri peittää kaikki autot 😀

 4. Tai vastaantulijoiden kaistalta hirvi juoksee eteesi niin pimentää hirven näkyvistä. Yhtä hyvin joku humalainen horjumassa tai koira juoksemassa heijastimen kanssa. Eikö olisi sama matkustaa jo jollain lentokoneella jos kaikki pitää toimia automaattisesti.

 5. Vireys ei ehkä tule ongelmaksi, koska itse ainakin huomannut, että enemmän valoa tiellä = virkeämpi kuski. Jos ajan jonkun perässä lyhyillä tai täysin tyhjällä tiellä pitkillä (kello niin paljon että vastaantulijoita ei tarvitse kytätä kovin aktiivisesti) niin pitkillä ajaessa virkeystaso on ihan eri maailmasta.

 6. Tuo olisi kiva jo siitä syystä, että normaalisti ei nää vastaan tuijan autoa kauemmaksi, kun vastaantulevan auton valokeila estää näkyyyden.

 7. mitäs jos tulee kaksi autoa? kyllähän tuommoinen kiva olisi, kun jotkin autoilijat eivät edes laita pitkiä pois päältä, kun joku tulee vastaan.

 8. Mielestäni valojen kytkeminen kaukosta- lähivaloille osoittaa myös sen että vastaantulija on huomannut sinut, joka tuo turvallisuuden tunnetta. Kyllä itseäni ainakin hirvittäisi jos syyspimeällä ja kapealla tiellä vastaan tulisikin 60 tonnia painava puoliperävaunuyhdistelmä joka ei anna yhtään viitettä siitä että on huomannut minut!

 9. Kuulemani mukaan monet jalankulkijaonnettomuuksista johtuvat juurikin siitä, että kun autoissa vaihdetaan valoja pitkistä lyhyiksi, niin tienpientareella/vaara-alueella oleva jalankulkija jää valoja vaihtaessa pimeälle alueelle. Tämä ehkäisisi tuota ongelmaa.

  Hirvistä tässä tuskin on ongelmaa, koska systeemi nojaa hahmontunnistukseen. Nykyään ollaan sillä osa-alueella jo niin tarkkoja, että tietokone erottaa kyllä hirvet autoista. Myös monet hirvionnettomuuksista johtuvat tuosta edellisessä kappaleessa mainitsemastani ”pimeästä vyöhykkeestä”.

  En näkisi tässä mitään ”liikaa automatiikkaa, ihmismieli taantuu” ongelmaa. Tämä on yksi niistä oikeasti hyödyllisistä innovaatioista.

 10. MB E ja S sarjassa on tuo ollut lisävarusteena jo vuoden. Olen sellaista kokeillut. Toimi paremmin kuin mitä oletin. tulleeyleistymäään jatkossa varmasti.

 11. taitaa noi nelikaistaset tiet ainakii tääläpäin olla yleensä valaistui ? et eihän siel normistikkaan paineta pitkät pääl menemään.

 12. meillä on autossa semmonen että tunnistaa ku tulee joku vastaan ja laittaa automaattisesti puolikkaat päälle. eikä oo mikää s mese ku opel

 13. Kuten massi jo kysyikin, miten sitten jos autoja on kaksi tai useampia peräkkäin?

Comments are closed.