Nyt kun koulut alkavat olla lopuillaan ja oppilaat ryntäävät kesälaitumille, jäävät laskimetkin syrjään muutamaksi kuukaudeksi. Syksyllä sitten saa taas mahdollisesti käydä ostelemassa paristoja näihin laskukoneisiin. Onpahan markkinoilla ollut jo hyvän tovin myös pienistä aurinkopaneeleista virtansa saavia malleja. Nyt on kuitenkin aika näyttää teknologian uusi suunta ihmettelijöille ja hankkia vedellä toimiva taskulaskin.

Laskin rakentuu kahdesta metalliseoksesta valmistetusta elektrodista, jotka tuottavat kemikaalisten reaktioiden avulla energiaa yhdessä veden kanssa. Kun vesi on haihtunut, ottaa käyttäjä pienet säiliöt pois ja täyttää ne uudelleen. Uudelleentäyttämisen joutuu toteuttamaan noin 2-3 kuukauden välein. Läpinäkyvät kuoret paljastavat halukkaille koko komeuden koneiston. Hintaa härvelille tulee noin 10 euroa. Tällä hetkellä laskinta on saatavana perpetual kid -verkkokaupasta, joka ei ikävä kyllä kuitenkaan toimita kyseistä härveliä USA:n ulkopuolelle.

Lähde

Edellinen artikkeliTestissä Navigon MobileNavigator sekä Dahon Biologic polkupyörälaturi ja iPhone kotelo
Seuraava artikkeliWim Delvoye: Etui pour… – suojalaukkuja tavaroille, jotka eivät tarvitse suojalaukkuja

23 KOMMENTIT

 1. Käyttääkö joku vielä oikeasti erillisiä laskimia? Älypuhelimiinhan on saanut asennettua jo vuosia erilaisia laskinsovelluksia.

 2. Tulevaisuuden ylikellottajat vaihtavat sitruunamehupaukkuja vesipatruunoiden tilalle :p

 3. ”Simply refill the battery as the water evaporates, typically every two to three months. Not only is this eco-friendly, it’s providing free energy.”

  Fake and… Waaait for it, gay. Ilmaista energiaa ei ole olemassakaan, duh. Jokainen lukiokemian opiskellut tietää että vesi on stabiili molekyyli, eikä siitä saada irti minkäänlasita kemiallista energiaa ilman toista prosessissa kuluvaa kemikaalia. Samaa kategoriaa ikiliikkujien kanssa tälläiset ”vedellä toimivat” vetkuttimen.

  Tämän laskimen tapauksessa kuluttajaa petetään todennäköisesti niin, että elektrodeilla on ”polttoainetta”, joka kuluu hitaasti loppuun. Se, tarvitaanko juuri kyseisessä reaktiossa ”polttoaineen” lisäksi myös vettä, on jokseenkin epäolennaista. Laskin voitaisiin aivan yhtä hyvin täyttaä toisella nesteellä ja sinetöidä se umpeen. Miksi näin ei tehdä? Koska epätiiviistä säiliöstä johtuva veden haihtuminen luo illuusion, että laskin kuluttaisi vettä ja saisi siitä virtansa.

  Kun ”Polttoaine” kuluttuu loppuun (kestää todennäköisesti vuosia, taskulaskimet vievät mitättömästi virtaa), laskin on käyttökelvoton. Siksi suosittelisin tilaamista suunnittelevia ostamaan mielummin kunnon valokennollisen laskimen ja liimaamaan siihen uutuudenkarhean Casion otsaan haihdutusmaljan. Sitten kaadat siihen maljaan vettä ja ihmettelet kuinka laskin raksuttaa ja vesi vähenee. Näin pienellä rakentelulla saat ”vedellä toimivan” laskimen, joka ei lopeta toimimasta vuosienkaan päästä ja joka osaa laskea myös sinit ja tangentit!

  Tässä on lista takuuvarmasti laadukkaista tuotteista, joilla pääset alkuun:
  http://verkkokauppa.mfka.fi/epages/OVK.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/29062009-148111/Products/AJC1003
  http://verkkokauppa.planeetta.net/epages/Planeetta.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/industriacenter/Products/LOCT40620
  Haihdutusmaljan löydät luultavasti lähiapteekista. Vaihtoehtoisesti voit käyttää mummon kavipöytäposliineita.

 4. ”vedellä kulkeva auto!” (leikkiauto)

  muistan tuon 80-90-luvun vaihteesta 🙂

  pettymys oli suuri ku ärrältä haettu auto vaati 4 patteria, vesi kytki laitteen virran moottorille vain 😀

 5. Mitenkäs tuollaisen tekniikan käyttäminen isommassa mittakaavassa? onko mahdollista saada esim. kännykän akkua ladattua?

 6. @Velkkis: ylikellottajalle mikään ei ole liian kallista, sillä jotkuthan käyttävät nestemäistä typpeä laitteistojen jäähdytykseen…

 7. @Jida: Onhan joku kiinalainen kehittänyt prototyypin vedellä toimivasta puhelimesta, ja tarjonnut sitä nokialle, mutta nokia on hylännyt sen.

 8. Ei ole vedellä toimiva tämä laskin eikä Erkin linkittämä kello.

  Molemmat perustuvat yksinkertaisesti sähköä johtavassa nesteessä olevan kahden eri metallin muodostamaan galvaaniseen kennoon (pääperiaatteeltaan sama kuin paristossa). Vesi tosin on huono johdin, siksi tuohon kelloonkin kehotetaan lisäämään sitruunamehua.

  Energia tulee molemmissa laitteissa siis metallin hapetusreaktiosta eikä vedestä. Se neste vain kuljettaa ionit navalta toiselle.
  Nämä todellakin lakkaavat toimimasta kun kyseiset metallit peittyvät metallioksidisakalla.

  Lukekaapa lisätietoa esimerkiksi tuolta:
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Galvaaninen_kenno

 9. Miksi vesi pitää vaihtaa? Ymmärrän kyllä toiminta perjaatteen mutta miten se vesi menee kelvottomaksi?

  Ja kyllä siitä vedestäkin virtaa saadaan. Tosin se tapahtuu vesivoimaloissa ja energia tulee veden liikkeestä.

 10. @Eromator

  Jos huomaat kapseleissa on kumitiiviste eikä yhtään reikää (muutenhan siitä valuisi vesi ulos)

 11. Niinpä. Joku täällä jo kai sen selittikin, mutta:
  Vesi ja kaksi eri metallia aikaansaavat elektrolyysin, josta todella saa sähköä. Jännitesarjassa alempiarvoinen metalli syöpyy prosessissa olemattomiin, jolloin laite on sangen epäekologinen romu kaatopaikalla. Ennen heitettiin vain paristot pois, nyt koko laite integroituine paristoineen. Ja ostetaan uusi. Ja mitä tapahtuu prosessissa kontaminoituneelle vedelle? Et juoda sitä halua.

  Vedellä toimiva kello (http://www.superkauppa.fi/wiki-eco-vedella-toimiva-kello.html) toimii samoin ja samalla kohtalolla. Tämän nettikaupan sivuilla ei vain kommenttiani julkaistu…

 12. ”Miksi vesi pitää vaihtaa? Ymmärrän kyllä toiminta perjaatteen mutta miten se vesi menee kelvottomaksi? […] Jos huomaat kapseleissa on kumitiiviste eikä yhtään reikää ”
  Vesi permitöityy hitaasti muovienkin läpi ja varsinkin korkin raoista. Muovien pienen permiabiliteetin vuoksi prosessi on hidas, joten näin vähäisenkin nestemäärän haihtumiseen menee kuukausia.

  ”Ja kyllä siitä vedestäkin virtaa saadaan. Tosin se tapahtuu vesivoimaloissa ja energia tulee veden liikkeestä.”
  Kukaan on tuskin vesivoimaloiden olemassaoloa kyseenalaistanut. Kyseinen ilmiö nyt ei vaan liity aiheeseen pätkän vertaa. Aihealueena on sähkökemia, ei geofysiikka ja sähkömagneettinen induktio.
  …Senkin pätevä pöhkö 😉

 13. Jupsu on oikeassa. Vesi todella ”hikoilee” tiiviistäkin astiasta läpi (ks. vaikka limupullolla sopivissa oloissa), veden ainesosa vetykin karkaa hitsauspulloista (ja yleisesti ilmalaivoista aikanaan). Vesivoimalat liittyvät aiheeseen teknisesti täsmälleen yhtä paljon kuin auton laturi.

  Ekologisuudella rahastetaan, ratsastetaan ja: syyllistetään. Ekologisuutta kyllä kannatan ja harrastan, mutta pelkään että hyvää tarkoittavia mutta tietämättömiä asiakkaita viilataan jonnekin. Jos ekologinen asenne saadaan kohdalleen, rehottavat vielä toisaalta tietynlainen perehtymättömyys ja toisaalla silkka ahneus.

  Laskimen (ja mainitsemani herätyskellon) valmistaja taatusti tietää tästä. Kehotan kriittisyyteen.

Kommenttien lisääminen on estetty.