Ville lähetti meille toimitukseen linkin tähän videoon. Videon laite havainnollistaa mekaanisesti kuinka vaihtovirta muunnetaan tasavirraksi. Mutta fiksuimmatpiksuimmat sen varmaankin arvasivat jo tuosta kuvasta.

Itse en ole koskaan päässyt täysin sinuiksi sähköopin kanssa, joten referoin tässä mitä laitteesta kerrotaan YouTube-sivustolla. Elikkäs: Tämä on tilaustyönä valmistettu mekaaninen laite/veistos, joka mallintaa kuinka pääprosessi vaihtovirran muunnos tasavirraksi -kytkimessä tapahtuu. Veistoksen täytyi olla täysin mekaaninen, ainoastaan sai käyttää valoja, moottoria, moottorinohjainta sekä moottorin virtalähdettä. Kinectronica oli ensimmäinen versio laitteesta, tässä on paranneltu laitos: Kinectronica v2.0.

Laite on kiehtova ja mielestäni orgaanisenoloinen. Onhan sähkökin tavallaan melko orgaaninen muodostelma, jos sitä katsoo tietyllä silmällä. Mutta tunnustan tajuntani heikkouden. En ymmärrä tästä aiheesta tarpeeksi osatakseni kuvata laitteen idean. Voisiko joku auttaa? Ville, apua!

Edellinen artikkeliSivettikissan elimistön tuotoksen juhlahetki: Kopi Luwak -kahvi
Seuraava artikkeliDCE Superdykbåt eli supersukellusvene on ruotsalaista uutta aseteollisuutta

9 KOMMENTIT

  1. Onneksi ei meidän aikana ollut opetuskäytössä näitä havainnollistavia mekaanisia kineettisiä malleja, olisin ollut varmaan itsekkin yhtä kuutamolla vaihtosähköteorioista kuin Jyrki. Onnekseni sain opiskella Ahoranta, Lesch, Sundell oppikirjasta jota muuten opettikin itse Herra Sundell ilman mitään havainnollistavia mekanoja. Kuitenkin tiede ei ole osannut vielä selittää tyhjentävästi miksi magneetti pysyy kiinni jääkaapinovessa vaikka siihen ei syötetäkkään lisäenergiaa sen kiinnipysymiseksi. Toinen hyvä vaihtosähkölaskuja opettava kirja on Tage Hedbergin kirja osoitinlaskenta joka kompleksiluvuilla laskien havainnollistaa vaihtosähkön syvintä olemusta, suosittelen lämpimästi.

  2. Minulle riittää että ymärrän että vaihtovirran suunta vaihetelee ja että se muunnetaan tasavirraksi neljällä diodilla.

  3. Tämä laite havainnollistaa hakkuritehonlähteen toimintaa, eikä pelkkää tasasuuntausta. Luonteeltaan laite on kyllä enemmän taideteos kuin mikään havainnollinen opetusväline.

  4. Mulla ei kyllä ole harmainta aavistusta miten laite toimii ja mitä se havainnollistaa, sattui vaan youtubessa vastaan ja ajattelin sen olevan melko äärimmäinen hilavitkutin joten päätin vinkata:D

  5. Minäkin opiskelin tätä aihetta Ahoranta, Lesch, Sundell kirjoista, mutta opettajana oli Lesch. 🙂 Hyvin meni opetus perille ja suurin osa on edelleen muistissa, vaikka valitsinkin sitten it-alan.

  6. >>nevssons
    …Tai kuudella, mikäli tasasuunnataan kolmivaiheista virtaa.

Comments are closed.