Hilavitkuttimen toimitusta pommitetaan yhä suuremmilla artikkelinaihehaasteilla. Tällä kertaa yritämme selvitä ruotsinkielisestä lehtiartikkelista jossa esitellään uudenlaista supersukellusvenettä. Tästä aiheesta kiitos nimimerkki Markulle.

Minikokoista sukellusvenettä on suunniteltu ja toteutettu kahdeksan vuoden ajan DCE:n toimesta. Nyt tämä jamesbondimainen mm. sammakkomies-kommandojoukkojen käyttöön soveltuva laite on saanut suuren tilauksen. Torpeedomaiseen alukseen mahtuu kuusi matkustajaa ja se kulkee 30 solmun maksiminopeudella. Kun alus lähestyy kohdetta, vauhti hidastuu ja sisälle päästetään vettä, kuitenkin niin vähän, että sukeltajien pää on edelleen ilmataskussa.

Tästä seuraava vaihe ”rantautumiseen” on että aluksen luukku avataan ja sukeltajat alkavat käyttää omia happisäiliöitään. Kohteessa alus jätetään pohjaan ja sukeltajat erkanevat aluksesta. Tämä mahdollistaa uudenlaisen sukellusiskuryhmien kuljettamisen erilaisiin kohteisiin. Erilaisia modifikaatioita voidaan rakentaa samalle rungolle, mm. siten että keskiosassa kuljetetaan pienempää sukellusalusta.

Torpedo Seal -sukellusveneen sisaralus on Pleasure Seal, josta povataan menestystä siviilisukeltajille. Toiminta on samantyylinen, mutta keskitytään enemmän vedenalaiseen tutkimukseen.

Lähde: www.theseal.se (via www.nyteknik.se)

Edellinen artikkeliKinectronica v2.0 havainnollistaa mekaniikan keinoin kuinka vaihtovirta muunnetaan tasavirraksi
Seuraava artikkeliSuurkaupunki niiteistä

13 KOMMENTIT

 1. @ akh.
  Paitsi jos käyttävät hapenkierrätintä, silloin on happisäiliö, laite kierrättää hengitysilmaa ja lisää siihen happea. Laitteisto painaa vähemmän ja pystyy sukeltamaan pidempään.

  Ymmärtääkseni tuollaista armeijan sukeltajat usein käyttävät, juuri pienemmän koon vuoksi, en kyllä tiedä Ruotsin erikoisjoukoista.

 2. Kuulostaa pirun vaaralliselta lelulta.
  ..Tai no … viimeistään sillon kuin boksi on täynnä mosia ja koko värkki makaa poikittain pohjamudassa.

  Haluaako joku asiaan perehtynyt kertoa miten dieselmoottori toimii fiksusti veden alla?

 3. Kyseessä ei ole ihan täysaito sukellusvene, vaan lähinnä ”snorkkelointivene”, menee pinnan tuntumassa (ei virallinen nimi, keksin sen itse).

  Dieselmoottori saa tarvitsemansa ilman snorkkelin kautta. Niin ymmärsin huonon ruotsintaitoni avulla. Toinen tekstiruutu ylhäällä vasemmalla ”En Snorkel…”

  Joissain maastoautoissa on sama systeemi, moottoritila on ilmatiivis ja konepellistä nousee lyhyt putki jonka kautta ottaa ilman.

 4. En tiedä olenko niin rasistinen ruotsalaisia kohtaan vaiko kitkerä pakkoruotsista, mutta jostain syystä kun luin otsikon ja katsoin kuvaa niin ensimmäisenä tuli mieleen ”Suklaajuna, no pitihän se arvata!”.

  Kai tuollainen 3,8 tonnin ”snorkkelivene” voidaan hieman helpomminkin varmaan toteuttaa kuudelle hengelle? Lisäksi en usko että tehtävät ovat hirveän aikaa kuluttavia, niin voisivat käyttää happipulloja jo vesille laskiessa.

  Epäeilyttää tuo ’pakoputki’ vedenpäällä. Viholliset ihmettelevät kun hirveä melu tulee vedeltä päin mutta ketään ei näy.

 5. Siis eihän tuolla sukeltaa voi, Ainakaan ei piirrustuksessa näy moottorille ilmasäiliötä jotta voisi sukeltaa.

 6. Ja jos luetaan tekstikuplat, niin selviää, että kun alsu on pinnassa, tai ”välivaiheessa” eli juuri pinnan alla dieselmoottori pörrää ja hengittää ”snorkkelin” kautta. Kun sukelletaan, niin liikutaan sähkömoottorilla.

 7. ”Haluaako joku asiaan perehtynyt kertoa miten dieselmoottori toimii fiksusti veden alla?”

  Kun alus on pinnan tuntumassa, dieselmoottorilla voidaan ladata snorkkelin avulla vaaleanpunaisia akkuja joiden päällä sukeltajat istuvat. Potkureita pyörittää sähkömoottori.

 8. Ja diisseli työntänee pakokaasunsa pinnan alapuolelta ulos jolloin moottorin melu jää pieneksi

 9. ensimmäiset tonsuuntaset kehiteltii joskus 1600-luvulla mustallamerellä kasakoiden toimesta toki soutukäyttöisiä, lähdettä en muista.

 10. Eikös elokuvassa The Rock menty saarelle merenpohjaa pitkin jollakin sukellusaluksella, josta sitten irtauduttiin pienempien käsisukelluslaitteiden kanssa?

  Tuo laite pitäisi nähdä toiminnassa, ei oikein tule tosimaailman vertailukohtaa näin äkkiseltään mieleen.

 11. Kyllä minä ymmärsin niin että tuolla voi ihan oikeastikin sukeltaa, ja silloin sitten ajetaan sähkömoottoreilla.

  Eli toisinpäin ajatellen, tämä on vähän kuin semmoinen Suomalaistenkin käyttämä kumivene, mutta tällä voi myös sukeltaa, eli pääsee näkymättömissä viimeiset kilometrit.

  Ruotsi selkeästi haluaa jälleen Suurvallaksi !

Kommenttien lisääminen on estetty.