Printatut lehdet ovat jäämässä pian pois muodista. Tai niin moni ainakin jo muutama vuosi sitten väitti. Vaikka lehtien sisältöä löytyy nykyisin myös Internetistä, haluaa yllättävän moni lukukokemuksensa sisältävän myös sen ”lehti-osan”. Elektronisia kirjoja on pyritty tunkemaan kuluttajien käsiin jo hieman pidemmän aikaa. Laiha paperimainen kokonaisuus on kuitenkin vielä tulevaisuutta. Vai onko?
[kml_flashembed movie=”http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=7283259″ width=”400″ height=”225″ wmode=”transparent” /]
Tämä uusi konsepti digitaalisesta lehdestä perustuu sähköiseen ”musteeseen” (E-Ink) ja osittain läpinäkyvään sekä taiteltavaan alustaan. Laite käyttää sormenjälkitunnistusta lukijoidensa erottamiseen. Tämän jälkeen se muistuttaa käyttöliittymältään Internetissä olevia lehtiä. Selaaminen tapahtuu videon perusteella kosketusnäytön avulla. Käyttäjä pystyy muuttamaan lehden koon ja ulkoasun itselleen sopivaksi taittamalla näytön reunoja. Lehden saa myös pysymään pystyssä eräänlaisena näyttönä, jotta sitä ei tarvitse pitää kokoajan käsissään.

Vakuuttaako valtava ja hieman vaikeasti mukana kulkeva näyttö kohdeyleisönsä vai pitäisikö ihmisten suosiolla hylätä käsitys nykyisen lehden kaltaisesta digimediasta ja siirtyä kannattamaan jo saatavilla olevia laitteita. Vaikka kyseisenkin vempeleen saakin taiteltua melko pieneksi, eroaako se sitten yhtään nykyisistä lukulaitteista muun kuin laihuutensa osalta?  Hienon näköinen keksintö joka tapauksessa. Tässä vaiheessa jää kuviteltavaksi tilanne, jossa joku sattuu kyseisen lehden vaikkapa istumalla taittamaan taskussaan väärin. Liekö mahdollinen laite helposti hajoavaa sorttia.

Lähde

Edellinen artikkeliKuva & Kamera 2010 messut: Suomen Luonnonvalokuvaajat ry
Seuraava artikkeliEuroBillTracker-sivustolla pääsee seuraamaan euro-setelien kiertoa