Printatut lehdet ovat jäämässä pian pois muodista. Tai niin moni ainakin jo muutama vuosi sitten väitti. Vaikka lehtien sisältöä löytyy nykyisin myös Internetistä, haluaa yllättävän moni lukukokemuksensa sisältävän myös sen ”lehti-osan”. Elektronisia kirjoja on pyritty tunkemaan kuluttajien käsiin jo hieman pidemmän aikaa. Laiha paperimainen kokonaisuus on kuitenkin vielä tulevaisuutta. Vai onko?
[kml_flashembed movie=”http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=7283259″ width=”400″ height=”225″ wmode=”transparent” /]
Tämä uusi konsepti digitaalisesta lehdestä perustuu sähköiseen ”musteeseen” (E-Ink) ja osittain läpinäkyvään sekä taiteltavaan alustaan. Laite käyttää sormenjälkitunnistusta lukijoidensa erottamiseen. Tämän jälkeen se muistuttaa käyttöliittymältään Internetissä olevia lehtiä. Selaaminen tapahtuu videon perusteella kosketusnäytön avulla. Käyttäjä pystyy muuttamaan lehden koon ja ulkoasun itselleen sopivaksi taittamalla näytön reunoja. Lehden saa myös pysymään pystyssä eräänlaisena näyttönä, jotta sitä ei tarvitse pitää kokoajan käsissään.

Vakuuttaako valtava ja hieman vaikeasti mukana kulkeva näyttö kohdeyleisönsä vai pitäisikö ihmisten suosiolla hylätä käsitys nykyisen lehden kaltaisesta digimediasta ja siirtyä kannattamaan jo saatavilla olevia laitteita. Vaikka kyseisenkin vempeleen saakin taiteltua melko pieneksi, eroaako se sitten yhtään nykyisistä lukulaitteista muun kuin laihuutensa osalta?  Hienon näköinen keksintö joka tapauksessa. Tässä vaiheessa jää kuviteltavaksi tilanne, jossa joku sattuu kyseisen lehden vaikkapa istumalla taittamaan taskussaan väärin. Liekö mahdollinen laite helposti hajoavaa sorttia.

Lähde

Edellinen artikkeliKuva & Kamera 2010 messut: Suomen Luonnonvalokuvaajat ry
Seuraava artikkeliEuroBillTracker-sivustolla pääsee seuraamaan euro-setelien kiertoa

8 KOMMENTIT

 1. Ihan mielenkiintoinen sinäänsä, mutta taitaa mennä aika kaukaiseen tulevaisuuteen tällainen. jos nyt ensin kyhäisivät edes toimivan prototyypin.

 2. Näkyvin ero tuon laitteen ja paperilehden käyttökokemuksissa tulisi luultavasti olemaan mainokset. Tuohon saa samanlaisia vilkkuvia ja animoituja mainoksia uutistekstien viereen kuin netissä on tällä hetkellä.

 3. Tuskin mitkään lehdet laittaisi välkkyviä mainoksia paitsi seiska tai muut paskat lehdet.

 4. Kyllä se vain on paperinen lehti hyvä keksintö. Tiukasti pitää pintansa.
  Edullinen, ei haittaa vaikka häviäisi, käyttöliittymä varsin mukava,ei popup mainoksia, ei outoja kaatumisia, ei vakoiluohjelmia jne. Myös uudelleen kierrätys: esimerkiksi voi käyttää saunan sytyttämiseen.

 5. @Patrik
  Hmjaa, oletko lukenut lehtien verkkoversioita ilman mainostenblockausohjelmia? Kyllä ne vaan näyttävät juuri sellaisia mainoksia kuin mainostajat haluavat, eli mahdollisimman huomiotaherättäviä, vilkkuvia ja animoituja.

 6. @Nimi
  Juurikin näin. Mainostajat elävät 1990 lukua kun internet oli uutta ja saatiin epilepsisiä kohtauksia aikaan saavia mainoksia. Nykyjään lähinnä ärsyttää ja ja minulla tietysti adblocki käytössä. Ei siinä mitään jos mainoksia on, mutta mainostajat tervetuloa 2000- luvulle.

 7. Mielenkiintoinen idea, mutta mun mielestä iPad sun muut nykyhärpäkkeet ajaa saman asian. Ei E-inkistä löydy muita videoita mistään, missä nähtäisiin miten tää oikeasti toimii?

 8. @Nimi
  Katsoin hesarin, Turun sanoman, The Time, USA Today, Los Angels Times ja The Washigton Post nettisivut adblock pois pääältä. Mitkään mainokset eivät olleet vilkuvia. Osa oli animoituja, muttei häiritsevästi. Eli jos tollanen elektroninen sanomalehti tulee, niin ei ne mainokset haittaa.

Kommenttien lisääminen on estetty.