Liekö lumilinko katoavaa kansanhuvia siinä missä pionjäärikin? Muistan, että enolla ja tädilläni oli lumilinko, jolla lingottiin lumet rivarin pihasta pois. Tämä oli 80-luvulla. Nykyään näitä näkee harvemmin. Tämän viikon keskiviikkona sattuikin erikoinen kohtaaminen kun menin vilkuilemaan työpaikkani sisäpihalle. Siellä oli aika lähelle kuvan lumilingon näköinen laite, jolla joku linkosi lunta matalan piharakennuksen katolta. Tyypin kaveri oli kolan kanssa ja viimeisteli lingotut alueet.

Tuli siinä mieleen, että jos katolla on niin paljon lunta, että on sortumisvaara, niin ennemmin se mies ja linko kai tipahtaa katon läpi. Mutta ei se kai tipahtanut, sillä iltapäivälehdissä ei ole ollut asiasta uutisointia. Samalla tavalla kuin alla olevassa videossa tämäkin linko linkosi lumet korkealle ilmaan. Sieltähän se lumi sitten sataa takaisin maahan, mutta ei katolla. Hyödyllistä toimintaa. Muistan myös joskus lukeneeni monitoimikoneesta, johon voi liittää lumilingon tai jyrsimen. Tai kenties muistan väärin. Oli miten oli, lumilinko on hieno laite. Onko kenelläkään lukijoistamme muistoja lumilingosta? Vieläkö joku käyttää näitä? Onko tämä hyvä keksintö?

Edellinen artikkeliPionjär on pora Miehelle. Tai miksei myös Naiselle.
Seuraava artikkeliNeil Lambeth ja Will Aspinall: Aspiral Clock eli spiraalinen kello on kuulakello

24 KOMMENTIT

 1. onhan nuita joka toisella naapurilla ainakin täällä päin suomea. Itsellekkin pitäisi ostaa.

 2. Tuosta kuvan lingosta pykälää kapeammalla mallilla tullu ajeltua muutama vuosi. Lunta pitää tulla aika paksu kerros (10+ cm?) että tuolla kannattaa lingota koko piha. Ohuempien kerrosten kanssa kätevä tapa on kolata lumet pihan reunalle ja ajella reunat lingolla. Tuommonen kyntää umpihangessakin yllättävän kevyesti. Heittotorvessa on ritilä joka estää kivien sinkoilemisen mihin märkä/ loskainen lumi joskus juuttuu ja tukkii torven

 3. Meillä ainakin on käytössä lumilinko, tosin se on vanhempaa mallia kuin tuo. Kätevä on; linkoaa lumet helposti pois pihasta. Mutta ei se lumikolaa korvaa 😀

 4. Faijalla vielläki sellanen, mutta ihmeen harvoin käyttää. Säästäähän toi aikaa ja vaivaa.

 5. Itse käytän töissä ja on kyllä pirun kätevä. Varsinkin käytävät hoituvat todella nopeasti, kun lunta ei tarvitse pikkuhiljaa nitkutella lumikolan kanssa eestaas (reunan yli heittäminen lähes mahdotonta, kinos n. 1.5 m). Itku tulisi ilman.

 6. Ei meillä täällä Vantaalla tuommoisia… Raktorin oon nähny. Ja Ladan. Mutta meillä on täällä pirusti lentokoneita! Nii ja lähiöitä!

 7. Onko kukaan ihmetellyt kun nämä uudemmat toimittajat ovat täältä hilavitkuttimesta kadonneet? Ja Jyrki tuntuu kirjoittelevan melko paljon ja hyvinkin vaihtelevilla tyyleillä. Ettei Jyrki olisi salanimi mm. tälle hetken julkimolle Okolle?

 8. Kiinnostava. Tämä lumilinko on. Lumilinko linkoaa lunta. Käsittääkseni.

 9. Jenkeissä ne virittelee isoja V8-koneita tuommosiin. 400lla hepalla lumi lentää jo komeasti…

 10. Kyllähän noita on tänäkin talvena myyty meidän puljussa yli 30kpl ja tuplasti olisi mennyt jos tehtaalta ois jotain mitä toimittaa.. 🙂

 11. Ovat kaivaneet myös Hakamäentiellä lumilingot esiin. Auran mentyä poistetaan lumet kadun varresta linkoamalla se kuorma-auton lavalle. Linko tosin vähän järeämpi traktorin nokassa 🙂

 12. Tästä pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvan näkökulmasta ei niin erikoisten koneiden ihannoimisesta ja niistä kertovien juttujen luokittelu ”elämäntapa”-kategorian alle tulee kuva helsinkiläisestä kotihiirinörtistä joka kovasti haluaisi olla Tosimies(TM). Ei millään pahalla 🙂

 13. ”Ovat kaivaneet myös Hakamäentiellä lumilingot esiin. Auran mentyä poistetaan lumet kadun varresta linkoamalla se kuorma-auton lavalle. Linko tosin vähän järeämpi traktorin nokassa.”

  Eipä ole täällä Vammalassa Hakamäentiellä näkynyt lumilinkoja.. Eiku hetkonen, tarkoitatkohan Aratjärven Hakamäentietä? Vaiko Espoossa sijaisevaa? Myös Forssassa, Hattulassa ja Helsingissä on Hakamäentie. Lisäksi Hämeenlinnassa, Ikaalisissa, Jaalassa, Jokioisissa, Jämsässä, Karkkilassa, Kauhajoella, Keuruulla, Korpilahdella, Kotkassa, Laitilassa, Lemillä, Nokialla, Nousiaisissa, Paraisilla, Perttelissä, Pohjalla, Raumalla ja Salossa on Hakamäentie. Ei mutta perkules, kenties tarkoitat Siikaisten, Suomenniemen tai Toijalan Hakamäentietä?

 14. Kyllähän lumilinko tuola pihalla odottaa käyttäjäänsä, ja vielä Helsingissä!

 15. Ehkä vuoden tärkein artikkeli täällä. Miks kukaan ei kitjota vuoden 2003 Toyota Corollasta. ”Toyota Corolla 1.6 on hieno laite”

  Koittakaa hyvät ”Blokkaajat” ettiä jotain kirjoittamisen arvoita, ennenkuin kirjoitatte. EI siis millään pahalla, mutta rakentavaa palautetta kuitenkin

 16. Lumilinko on kyllä pirun kätevä vehje.
  Itsekin pöllyttelen lingolla lumet kulkuväylältä omasta pihastani.
  Lähes samanlainen Honda, mutta telojen tilalla on ketjutetut pyörät.

 17. Kyllä, itselläni sellainen on. Korvaamaton laite. Olen ajatellut hommata mönkijän ja siihen nokalle asennettavan lumilingon. Linko toimii vielä 0 kelilläkin. Enempi plus asteita ja loska jämähtää heittotorveen kiinni tukkien sen. Oma linkoni pureutuu vielä puolen metrin tamppaantumattomaan kinokseenkin, helposti. Alkutalven ensilumia ei kannata lingota, koska linko heittää helposti kiviä maasta todella pitkiälin matkoja. Säästää selkää todella paljon.
  Tällä voi kätevästi heittää lumet naapurin puolelle :9

 18. Hei, miksi ei joku rakentaisi lumilingosta ja toyota corollasta hybridiä? Olisi aivan mahtava talvipeli. Syvässä hangessa jäisi lelumaasturit toiseksi kun corolla painaisi nietokset lentäen metrisessä hangessa.

  Linkki kunnon linkoon
  http://www.youtube.com/watch?v=-Vx369nR9HQ

Kommenttien lisääminen on estetty.