Alkutalvesta kirjoitin viisiosaisen artikkelisarjan MIG-hävittäjien historiasta. Tuolloin tiedot ensimmäisestä venäläisestä, uudesta palveluskäyttöön astuvasta hävittäjätyypistä sitten Neuvostoliiton aikojen, olivat lähinnä epämääräisiä huhuja.

Asian tilaan saatiin kuitenkin muutos 29 tammikuuta, jolloin Suhoi T-50 esiteltiin suurelle yleisölle. Tietojen mukaan ensimmäiset tilaukset on jo tehty ja ensimmäiset koneet luovutetaan Venäjän ilmavoimille vuoden 2015 tienoilla. Näin venäläiset pystyvät esittämään ensimmäisen vakavasti otettavan vastapuolen esim. F-22 Raptorille.

Ensimmäinen venäläisvalmisteinen viidennen sukupolven hävittäjä, Suhoi T-50 suoriutui Suhoin tiedottajan Olga Kayukovan mukaan yli odotusten ja kone totteli pilottinsa komentoja nöyrästi. Kuten aiemmin todettiin, on konetta tarkoitus kaupata myös Venäjän ulkopuolella samalla kohdaten Yhdysvaltalaiset konevalmistajat samalta lähtöviivalta ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen.

Ensilento yllätti analyytikot, jotka pitivät uuden koneen ensilentoa mahdollisena aikaisintaan 5-7 vuoden päästä. Tarkat ominaisuudet ymmärrettävästi ovat vielä pimennossa, mutta mm. se tiedetään että länsimaisten kilpailijoidensa tapaan T-50 on tutkassa näkymätön ja esimerkiksi osa ohjuksista voidaan piilottaa koneen sisään häiveominaisuuksien parantamiseksi.

Viimevuotisia spekulaatioita ja keskustelua mm. T-50:n ensilennosta on luettavissa MIG-hävittäjien historiaa sarjan viimeisestä osasta tämän linkin takaa.

Lähteet: pilot.strizhi.info, Wikipedia, bernama.com

Edellinen artikkeliWhite Goat – Wc-paperi toimistosta
Seuraava artikkeliArmatix’n pistooli ei toimi väärissä käsissä