powersafer

Kerkiverto-laitefriikin kotoa löytyy helposti toista kymmentä eri käyttötarkoituksen omaavaa viihdelaitetta, joista jokainen kuluttaa käytössä sähköä. Sen lisäksi, että laitteet kuluttavat energiaa käytössä, kuluu sähköä myös silloin kun laitteet on sammutettu valmiustilaan. Kun stand-by -tilassa käyttöä odottavia laitteita on kotona paljon, kertyy näiden vuosittain kuluttamasta energiasta nopeasti sievoinen sähkölasku. Eikä tietenkään pidä unohtaa hukkasähkön ympäristövaikutuksia – jos mietitään vaikkapa kaikkia Suomen kodeista löytyviä digibokseja, syntyy näiden yhdessä valmiustilassa kuluttamasta sähköstä jo melkoinen rasite energian kokonaiskulutukseen ja sitä kautta taakka ympäristölle.

Saksalainen energiansäästölaitteiden kehitykseen keskittynyt yritys nimeltään Powersafer on kehittänyt ongelmaan nerokkaan yksinkertaisen ratkaisun. Valmiustilasähköä kuluttavan laitteen ja verkkovirran väliin kytkettävä Powersafer PSX -energiansäästölaite tunnistaa automaattisesti, kun tähän kytketyt laitteet sammutetaan valmiustilaan, ja katkaisee näille syötetyn virran automaattisesti. Kun sitten esimerkiksi Powersaferiin kytketty televisio halutaan taas käyttöön, voidaan tämä käynnistää tavalliseen tapaan laitteen omalla kaukosäätimellä. Powersafer on varustettu infrapunasensorilla, jonka ansiosta tämä ”herää” automaattisesti minkä tahansa kaukosäätimen infrapunasignaalin vaikutuksesta ja tähän kytketyille laitteille aletaan jälleen syöttämään virtaa.

Powersafer PSX -energiansäästölaitteeseen voidaan jakopistorasian avulla kytkeä samanaikaisesti jopa viisi kodin viihdelaitetta, ja näiden laitteiden yhteenlaskettu teho saa olla maksimissaan 1000 Wattia. Powersafer soveltuu siis mainiosti vaikkapa olkkarin viihdekeskuksen ekologistamiseen.  Energiansäästöominaisuuden lisäksi Powersafer toimii  ylijännitesuojana, eli tämä tarjoaa kallisarvoisille laitteillesi myös suojaa esimerkiksi salaman iskun aiheuttamia virtapiikkejä vastaan. Edit: Powersafer -laite itsessään kuluttaa sähköä alle 0,5 Wattia.

Stand-by -sähkön säästölaite Löytyy Suomessa myynnistä Superkauppa.fi -verkkokaupasta hintaan 32.90

(Full disclosure: Hilavitkutin.com kuuluu samaan mediakonserniin Superkaupan kanssa)

Edellinen artikkeliUlottuvuuksia henkilökorttiin
Seuraava artikkeliThor Høy: TH_02 Fjedersengen on jousisänky